Mi történik a hormonális ciklussal a fogamzásgátlás abbahagyása után?

A fogamzásgátlás abbahagyását követően „menstruációs” vérzés tapasztalható. Akárcsak az egy hét tablettaszünet alatt jelentkező vérzésnél, ilyenkor még nem a klasszikus értelemben vett menzesz jelentkezik, hanem a fogamzásgótló hatására létrejött úgynevezett megvonásos  vérzés. Ez is az utolsó tabletta bevétele után 2-3 nappal mutatkozik.

A fogamzásgátló tabletta hatása alatt felépült méhnyálkahártya legfelső rétege lelökődik és vérzés kíséretében távozik a „menstruáció” során. Bár ez a külső megvont hormonellátás miatti vérzés nem nevezhető menstruációnak, hiszen azt csak működő petefészkek hormontermelése esetén mondhatnánk.

A gyógyszer abbahagyása utáni álvérzést követő hónaptól vérzészavar léphet fel. Előfordulhat, hogy akár több hónapig egyáltalán nem jelentkezik vérzés. De olyan is tapasztalható, hogy a megszokottól eltérő időpontban csak pecsételő vérzés jelenik meg. Ettől nem kell megijedni, ez egy teljesen élettani folyamat. A hormonális ciklus regenerációja függ a gyógyszer típusától, hormontartalmától és a nők egyéni adottságaitól is.

Egyes esetekben előfordul, hogy egyáltalán nincs vérzéskimaradás a gyógyszer abbahagyását követően, más esetek arról számoltak be, hogy hónapokig nem állt be a ciklusuk. Azzal viszont számolni kell, hogy a menstruáció eltér majd a gyógyszer alatt megszokottaktól. Egyrészt számíthatunk bővebb, hosszabb ideig tartó, esetleg fájdalmasabb vérzésre, másrészt pedig nem feltétlenül lesz óramű pontosságú és valószínűleg más időpontban fog jelentkezni. De ez nem rossz, hanem ez a természetes. Így működik a női test. Ne azt vegyük alapul, ami a fogamzásgátlás mellett történik, mert nem az az eredeti állapot.

Mennyi időt kell várni mire kiürül a fogamzásgátló a szervezetből?

Ezzel kapcsolatban rengetek tévhit kering. Számos alkalommal olvashattunk 3-6 hónapról. A mai modern fogamzásgátló tabletták, az ún. harmadik generációs kombinált készítmények már merőben eltérnek a régi magas hormontartalmú szerektől. Az 1960-as évektől alkalmazott orális fogamzásgátló tabletták ugyanis híresek voltak a negatív mellékhatásokról és az igen magas hormontartalomról. Ma már rengeteg fejlesztésnek és kutatásnak köszönhetően csekély, de még hatékony mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagaikat, ezért kiürülésük csak néhány napot vesz igénybe.

A 3-6 hónap tehát nem a kiürülés, hanem a tulajdonképpeni regenerációs ideje lehet a hormonrendszernek és a kismedencei szerveknek. Az orális fogamzásgátló szerek hatásának lényege, hogy gátolják az ovulációt (az érett petesejt kilökődését), így hiába jutnak fel hímivarsejtek közösüléssel a méh üregébe, vagy a petevezetékbe, mert kilökődött, érett petesejt híján nincs megtermékenyülés. Időbe telhet, mire az „inaktív” petefészek ismét képes lesz úgy működni, mint a tabletta szedése előtti időkben.

Emellett a fogamzásgátló tabletta a méhnyaknyák tulajdonságát is megváltoztatja, a spermiumok feljutása szempontjából kedvezőtlenebbé teszi azt. További hatása, hogy nem készíti elő megfelelően a méh nyálkahártyáját, így nem is nagyon tudna beágyazódni a megtermékenyült petesejt. Valamint csökkenti a petevezeték mozgékonyságát, így az ivarsejtek haladását is lassítja.

A női ciklus mellett mi változik még a szervezetben?

Az orális fogamzásgátlót nem csak védekezés szempontjából szokták alkalmazni, hanem kóros állapotok gyógyszeres kezelésére egyaránt. Ilyen például a hypermenorrhoea (elhúzódó, nagy vérveszteséggel járó vérzés), a dysmenorrhoea (fájdalmas, görcsös menstruáció), a premenstruációs feszültség / szindróma (PMS), az endometriózis, a hirsutizmus (túlzott szőrnövekedés), az akné, stb. Ezek a kórképek ismételten kiújulhatnak a gyógyszer megvonásával.

Mennyi idő után várható a terhesség kialakulása?

Nem lehet előre megmondani, hogy a szervezetnek mennyi időbe telik feldolgozni, hogy már nem kívülről kapja a hormonokat, hanem magának kell termelnie egy összetett hormonális tengelyrendszeren keresztül, melynek fő résztvevői az agy, a petefészek és a méh. Megvan az esély arra is, hogy már a következő hónapban megtörténik a megtermékenyülés, de az is lehet, hogy 3 hónap – fél év kellett az első menstruációig és csak utána jött létre terhesség.

Érdemes egyből próbálkozni a gyermekvállalással?

Mondjuk azt, hogy átlagosan 3 hónapba telik a normális hormonális ciklus helyreállása, mely idő alatt egyes szakvélemények szerint nem érdemes próbálkozni a spontán vetélés fokozott kockázata miatt. Sőt a tudatos családtervezés jegyében javallott szakemberhez fordulni a 3 hónap elteltével, aki igazolni tudja a hormonális ciklus teljességét ultrahang- és laboratóriumi vizsgálatok segítségével.

Hatással van a fogamzásgátló a gyermekre?

Semmilyen hatással nincs az orális fogamzásgátló tabletta a születendő gyermekre, még akkor sem ha a megtermékenyülés az első fogamzásgátlás mentes hónapban jön létre. Ezt jól bizonyítja, hogy akkor sem ellenjavallott a várandósság, ha valaki még a tabletta szedése közben véletlen esik teherbe. A terhesség megszakításának sem genetikai sem magzatkárosító javallata nincs.

Források:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió

Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Kapcsolódó tartalom: