A terhesség létrejöttének számos apró jele van, amik felismerése segítheti a babavárás beigazolását. Természetesen sok olyan dolog van, ami sejteti a várandósságot és már a köztudatban is elterjedt, mint például a reggeli rosszullét, menzesz kimaradás, terhességi teszt. De ennél jóval több olyan jele van a testnek, ami egy babára hívja fel a figyelmet.

A terhesség gyanújelei

 • Közérzetre vonatkozó szubjektív tünetek, mint a fáradékonyság, hangulatingadozás. Ennek oka elsősorban a terhességi hormonok megjelenése és ez az ezzel járó hormonális változások, amik hatással vannak az agyban az ingerületátvivő anyagokra. Egyrészt a szervezetben zajló változások miatt fáradtabbnak is érezheti magát a kismama, másrészt a hormonális instabilitás miatt lehet az egyik pillanatban feltűnően jó kedve, majd a másik pillanatban szomorú, vagy akár aggodalmas, nyugtalanító gondolatok is gyötörhetik.
 • A reggeli rosszullét, hányás, hányinger igen gyakori a terhesség első harmadában. Emiatt az is előfordulhat, hogy a kismama nem hízik, hanem fogy. Ez persze nem mindenkinél van így, és a negyedik hónap környékén már láthatóvá kezd válni a várandósság.
 • Bizonyos ételek megkívánása, azaz „kívánósság”, míg más ételektől való émelygés, undor. Nem ritka, hogy a várandósság alatt a kismama olyan ételeket kíván meg, amiket korábban nem szeretett, de az is gyakran megesik, hogy a kedvenc fogásától rosszul lesz, és rá se tud többet nézni. Nem csak az ízekkel van ez így, de a szagokra is érzékenyebbé válik a leendő anyuka. Előfordulhat az is, hogy össze nem illő dolgokat párosít egy étkezés alkalmával. Ez azzal magyarázható, hogy a megnövekedett ösztrogén szintje hatással van az érzékelésre.

A valószínűség jelei

A várandósság valószínűségi jelei közé soroljuk azokat a testi objektív tüneteket, melyek többnyire a kismedencei nemi szervek változásaival, illetve a mell változásával járnak. Ilyen tünetek csak nőkben fordulnak elő, és csak valószínűsítik a várandósságot, nem adnak biztos diagnózist. Ezenkívül a terhességi teszt is ide tartozik, ami várandósság esetén a terhességi hormonokat mutatja ki a plusz egy megjelenő vizeletcsíkkal. Ilyen hormon a placenta által termelt béta-hCG, mely a beágyazódást követő harmadik naptól kimutatható.

 • A menstruáció elmaradása az egyik legelterjedtebb felismerési módja a terhességnek. Ritkán jelentkezhet a terhesség első hónapjaiban is menstruációszerű vérzés. Ez lehet akár beágyazódási vérzés.  
 • A szeméremtest jellegzetes kékes elszíneződése.
 • A hüvelyfalak kékes elszíneződése és megduzzadása. Bővebb hüvelyváladék, melynek savas kémhatása fokozódik a terhesség hatására.
 • A méhszáj nyakcsatornája kitüremkedik, valamint hosszabbá és tágabbá válik. A külső méhszáj először szülőknél a szülés megindulásáig zárt, többször szülőknél a várandósság második felében kis mértékben nyitott lehet.
 • A méhtest megnagyobbodása, mely a hatodik héten tojásnyi, a tizedik héten női ökölnyi, a tizenhatodik héten pedig már csecsemőfejnyire növekszik. Alakja pedig a körte alakú nem terhes állapothoz képest gömbölydeddé, majd oválissá válik. Illetve a méh nyálkahártyájának a megvastagodása.
 • A petefészek hormontermelése megváltozik.
 • A gyakori vizelés oka, hogy a terhességgel járó hormonális változások miatt nagyobb mennyiségű vér jut a vesékbe, és a fokozottabb kiválasztás miatt a húgyhólyag is előbb megtelik. Előrehaladotabb terhességnél pedig a baba súlya, a megnagyobbodott méh terheli a húgyhólyagot.
 • A mell megnagyobbodik, megduzzad, érzékennyé válik (ez az érzés hasonlít a menstruációt megelőző tünetekhez, csak intenzívebb), a bimbó és a bimbóudvar elszíneződése fokozódik. A bimbóudvar körül apró kiemelkedésszerű csökevényes tejmirigyek jelenhetnek meg. A mellben előtej termelődik.

A terhesség biztos jelei

A várandósság biztos megállapításának feltétele a magzat, vagy a placenta, vagy a köldökzsinór, vagy a magzatvíz kimutatása.

A terhesség biztos jeleinek tekinthető a tizenkettedik hét előtt, ha az ultrahangvizsgálat során:

 • a negyedik-ötödik héten a petezsák felismerhető
 • ha a hatodik héttől a magzat szívműködése kimutatható
 • és ha a nyolcadik héttől a baba mozgása érzékelhető

A tizenkettedik terhességi hét utáni biztos jelek közé tartozik:

 • a magzat ultrahangos ábrázolása
 • a tizennyolcadik héttől a szívhang hallható
 • már a baba tapintható is és a mozgása érezhető (16-20. hét)
 • már a magzatvíz kimutatható
 • az anyai EKG-n látható a magzati EKG is

Forrás:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Szólj hozzá Facebookal
Bármilyen kérdésed van keress minket bátran és 24 órán belül válaszolunk neked!

Pin It on Pinterest