Az újszülöttek számára az anyatej a legjobb táplálék és a legjobb védekezés a fertőzésekkel szemben. Különösen a gyomor- és bélrendszeri fertőzésekkel (enterális fertőzések), illetve az allergiás megbetegedésekkel szemben jelent védelmet. Az anyatej termeléséhez, a tejbelövelléshez kell néhány nap a szülés után az anyai szervezetnek, de addig úgynevezett kolosztrum, vagy előtej préselhető a mellekből, ami a baba számára szintén nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz könnyen emészthető formában és ideális arányban.

A tejbelövellés

A szülést követő első két napon a mellből még nem teljes értékű tej, hanem előtej nyerhető ki. Ez a sárgás színű folyadék akár már a terhesség második harmadától is termelődhet, egészen az újszülött megszületését követő első napokig. A harmadik naptól összetétele és színe már az érett tejre hasonlít. A természetes úton szülőknél az anyatej kiválasztása általában a szülés utáni harmadik-negyedik napra tehető. Ezzel szemben a császármetszéssel szült anyáknál a tejbelövellés néhány nappal későbbre, inkább a negyedik- ötödik-hatodik napra tolódik. De eltolódhat akkor is néhány napot, ha elhúzódó volt a szülés, kicsit több volt a vérveszteség, vagy ha valamilyen oknál fogva késői és nem rendszeres a mellre helyezés (pl. koraszülött osztályon fekvő babák esetében).

Az előtej összetétele

Az előtej tehát ragadósabb, sárgás folyadék, amely nagyobb, gömb alakú zsírcseppeket tartalmaz. Magas az ásványianyagtartalma (nátrium, cink) és sok benne az immunsejt, mérsékelt a fehérjeszintje, és alacsony a zsír- és cukortartalma. Ezzel szemben az anyatej szénhidráttartalma (tejcukor/laktóz) a duplájára emelkedik, zsírtartalma a szoptatás végére a négyszeresére nő, tehát jóval több energiát ad. Rengeteg vitamin van benne, ami összefügg az anya táplálkozásával és vitaminbevitelével (csak D és K vitamin pótlása szükséges a babánál). Illetve vannak benne ásványi anyagok, amik közül a vas szinte teljesen hasznosul. Nyomelemek, melyek koncentrációja nem túl magas, de hatékony a felszívódásuk, mint pl. réz, kobalt, jód rendkívül fontosak, ha kevés van belőlük, hiánybetegségek léphetnek fel. Az anyatej is nagy mennyiségben tartalmaz immunsejteket.

Az első napokban a táplásással kezdődik meg az emésztőenzimek termelése, ezért az előtej emésztése könnyebb, mint az érett anyatejé. A laktáz, vagyis a tejcukorbontó enzim működése is kezdetleges, ezért is kevesebb a tejcukor az előtejben, mint a tejben.

A kolosztrum magas immunglobulin szintje nemcsak a fertőzésekkel szembeni védekezésben tölt be jelentős szerepet, hanem segít a vékonybelek kitisztításában és sterillé tételében, ha a magzat a szülés alatt fertőzött anyai váladékokat nyelt le, ami miatt a vékonybelek befertőződtek. A védőfaktorok tehát, amiket az anya termel, átjutnak az előtejjel és később a tejjel a babába. Ezeknek a szintje a szülés után a legmagasabb, tehát ezért is hangsúlyos a gyermek korai mellre helyezése, még akkor is, amikor az anyukának nincs igazi teje, hiszen az előtejjel is rengeteg olyan dolgot juttat át a baba szervezetébe, ami a fejlődéshez fontos.

A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, ami segíti az első széklet, a mekónium, vagy szurokszéklet ürülését, a felesleges bilirubin (epefesték, mely a vörösvértestek hemoglobinjának bomlásával szabadul fel) távozását, és ezzel az élettani sárgaság kialakulását is csökkenti.

A kolosztrum mennyisége

Az előtej mennyisége általában néhány csepptől teáskanál mennyiségig terjed. Így tehát az állaga és a mennyisége is megfelel az újszülöttek speciális igényeinek, mivel ilyenkor még az egy-két napos baba veséje viszonylagosan éretlen, és még gondot jelentene a nagyobb mennyiségű folyadék kiválasztása.

Amikor az előtej teljes értékű anyatejre változik (általában a 3., vagy 4. napon), színe fehérebb lesz, és a mennyisége is növekedni kezd. Az ötödik napra kb. 300 ml, míg a tizedik napra 500 ml is lehet a tejmennyiség, és ez idővel a gyermek igényeinek megfelelően fokozatosan emelkedik.

A szoptatást tehát nem a tejbelövellés után kell elkezdeni, hanem a születés utáni pillanatoktól! Hiszen különösen az első napokban nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Nem szabad feladni akkor sem, ha csak később indul be az anyatej elválasztása, ugyanis az előtej is a baba számára hasznos anyagokat tartalmaz. A korai mellre helyezésnek és a szoptatásnak rengeteg előnye van, melyekről a „Miért fontos az anyatej?” című cikkben további hasznos információkat találhatnak az olvasók!

Forrás:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Csetneki, J. (2017). Te is szoptass! Nativitas Kft.