Az anyatej az újszülöttek legideálisabb tápláléka, hiszen a baba számára minden fontos tápanyagot és immunanyagot tartalmaz, ráadásul megfelelő arányban és könnyen emészthető formában. Mennyisége az újszülött igénye szerint változik, hőmérséklete viszont állandó és pont megfelelő, hiszen az anyukák a saját többnyire állandó testhőmérsékletükkel tartják melegen a tejet, hogy a baba igénye szerint bárhol és bármikor szopizhasson.

Az anyatejnek rendkívül sok fontos hatása van mind a babára, mind az anyára nézve.

Előnyök a babának:

  • Az anyatej az újszülöttek „első védőoltása„-hiszen ellenanyagokat tartalmaz, amelyek erősítik a baba immunrendszerét és védik a kórokozóktól, fertőzésektől.
  • Az allergiás megbetegedések is ritkábban jelentkeznek azoknál a gyerekeknél, akik anyatejjel táplálkoztak csecsemőként. Ritkább tehát pl. az asztma, vagy az ekcéma kialakulása.
  • A fogak kialakulásában és megfelelő elhelyezkedésükben is szerepet játszik az anyatejes szoptatás. A rendezett fogsornak köszönhetően fejlettebb a beszédkészség és jobban érthető a baba beszéde, valamint serdülő korban ritkábban válik szükségessé a fogszabályzás.
  • A szoptatás segíti az anya-gyermek kötődést, fontos lelki kapocs alakul ki a pici és az anyukája között.
  • Megnyugtatja a babát a szopizás, ezért előfordulhat, hogy tulajdonképpen nem is éhes a pici, hanem az úgynevezett „komfort szopás”-ra van igénye, ami kifejezetten a megnyugvást szolgálja a csecsemőnek, nem pedig a táplálkozást.
  • Ezáltal jobban tűri a stresszt, kiegyensúlyozottabb baba lesz.
  • Egyes kutatások szerint az IQ szintre is pozitív hatással van.
  • Illetve a későbbi életkorban ritkábban alakul ki cukorbetegség, leukémia, és elhízás az anyatejes gyerekeknél.

Előnyök az anyukának:

  • A szülés utáni mellre helyezés a legjobb természetes méhösszehúzó és vérzéscsökkentő! A szoptatás során az anya szervezetében oxitocin hormon szabadul fel, ami segíti a kötődést (kötődés hormonnak is szokták nevezni), van simaizom összehúzó hatása, így a tej kilövelléséért is ez a hormon a felelős, illetve a méh simaizomzatát is összehúzza. Az izmok összehúzódásával elszorulnak a vérerek, így a méh felszínén keletkezett sebek (pl.: a placenta leválása után visszamaradt sebfelszín) vérzését csillapítja.
  • A szoptatás remek kalóriaégetés! Így tehát nagymértékben hozzásegíti az anyákat közel a várandósság előtti testsúlyuk visszanyeréséhez. Valamint átsegítheti a kezdeti nehézségeken, hogy ne adják fel a próbálkozást, amikor még csak előtej termelődik.
  • A szoptatás, egyszerű és olcsó! Gyakorlatilag bárhol bármikor meg lehet etetni így a babát!
  • Végül pedig tudományosan alátámasztott érdekesség, hogy csökkenti a mell-, és petefészek daganatok-, a csontritkulás-, és a cukorbetegség kialakulását is!
Forrás:

Csetneki, J. (2017). Te is szoptass! Nativitas Kft.
J. Schanler, R. (2018). Infant benefits of breastfeeding. Retrieved from
https://www.uptodate.com/contents/infant-benefits-of-breastfeeding?search=muttermilch&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3