Művészet és kortizol

Az alkotóművészi tevékenységek, a kézműveskedés szignifikánsan csökkenti az olyan stresszhez köthető hormonokat a testben, mint a kortizol. Az nem számít ki mennyire képzett az adott alkotó tevékenységben, festésben, rajzolásban. Nem kell profi festőnek lenni, a hatás előzetes tudástól függetlenül érvényesül.

A kortizol, mint biomarker

művész

Az olyan biomarkerek, mint a kortizol hormon, biológia indikátorai az egyén stressz szintjének. Minél magasabb a kortizol szint annál stresszesebb a személy és fordítva. Egy 2016-os kutatásban például 39 felnőtt kortizol szintjét vizsgálták művészi tevékenység előtt és után. A résztvevők többek között papírral, gyurmával, filccel dolgozhattak, mindezt korlátok nélkül, szabadon alkotva amit szerettek volna. 45 perc után a résztvevők 75%-ának csökkent a kortizol szintje. A résztvevők közül többen úgy számoltak be az élményről, mint nyugtató és szorongáscsökkentő.

Az átmenetileg magas kortizol nem feltétlenül baj

Kissé meglepő módon a maradék 25%-nak nőtt a kortizol szintje, bár ez sem feltétlenül rossz dolog. A kortizol szintünk ugyanis változik a nap folyamán, reggel, a nap kezdésénél például magas. Könnyen lehet, hogy az alkotás folyamatába való bevonódás egy emelkedett éberséget eredményez, ami magyarázza a magas kortizolt.

Számíthat a kor

Az eredmények még egy érdekességgel szolgáltak. A fiatalabb résztvevőknek stabilan alacsonyabb volt a kortizol szintje a vizsgálat után. Ezt az magyarázhatja, hogy a fiatalok még mindig próbálgatják saját megküzdési stratégiáikat, míg az idősebbek már több problémamegoldó, stressz kezelő módszerrel rendelkeznek. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a fiataloknak nagyobb segítség az alkotóművészeti tevékenység.

Források:

Kaimal, G., Ray, K., & Muniz, J. (2016). Reduction of Cortisol Levels and Participants’ Responses Following Art Making. Art Therapy, 33(2), 74–80. https://doi.org/10.1080/07421656.2016.1166832

Kapcsolódó tartalom: