Nők napja alkalmából lássunk néhány női pszichológust, akik nagy hatással voltak a tudomány fejlődésére. Mindezt természetesen a teljesség igénye nélkül.

nők

Anna Freud

Ha van név a pszichológia tudományából, ami mindenkinek ismerős lehet, akkor az Freudé, jóllehet legtöbbünk Sigmund Freudra, nem pedig a lányára gondol. Pedig Anna Freud a maga jogán is kiemelkedő pszichológus volt, apja munkáját továbbgondolva vált az egyik legmeghatározóbb pszichoanalitikus gondolkodóvá. Többek között ő írt először összefoglalóan az elhárító mechanizmusokról 1936-ban, később pedig a gyermekpszichológia fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult.

Mary Ainsworth

Mary Ainsworth a fejlődéslélektan egyik meghatározó alakja. Munkájában  a gyermekkori szülő-gyerek kötődés fontosságát hangsúlyozta.Hozzá fűződik az ‘idegen helyzet’ vizsgálat, mely során a gyermeket és az anyát egy ismeretlen szobába vitte. Ezután megfigyelte, hogy a gyermek miként reagál azokban a szituációkban, amikor egy idegen lépett a szobába, amikor egyedül maradt az idegennel és amikor az anya visszatért. Mindezen a reakciókból következtetett a kötődési stílusra, ami befolyásolja a személy későbbi viselkedését.

Melanie Klein

nők

Melanie Klein egy osztrák születésű pszichoanalitikus volt, aki leginkább a gyermekpszichológia és a tárgykapcsolat elmélet terén alkotott maradandót. Klein vette észre, hogy a játék a gyermek egyik kommunikációs csatornája. Erre a megfigyelésre alapozta a ma is használt játékterápia módszerét, amivel megtudta figyelni a gyermek tudatalatti érzéseit és szorongásait. Ez egyébként heves ellenállást váltott ki Anna Freudból, aki úgy gondolta, hogy gyerekeket nem lehet pszichoanalízisnek alávetni. Ezt a tudományos csatát akkor Anna Freud nyerte, de később Klein nézetei igen nagy népszerűségre tettek szert.

Karen Horney

nők

Horney, Kleinhoz hasonlóan neufreudiánus pszichoanalitikus volt, a feminin pszichológia nagy alakja. Noha a freudi alapokat ő is megtartotta, bizonyos szempontokban erősen elkanyarodott tőlük. Freud úgy gondolta, hogy a nők „péniszirigységtől” szenvednek, amire Horney azzal reagált, hogy a férfiak meg „méh irigységtől” és minden cselekedetüket kompenzálás vezérli, amiért nem tudnak gyermeket kihordani.

Horney nevéhez fűződik még a neurotikus szükségletek fogalma, ami a neurotikus ember inadekvát probléma megoldási módszereire utal. Ilyen szükséglet például a tökéletesség szükséglete, vagy a mások elpusztításának szükséglete.

Források:

The Women Who Pioneered the Studies of Psycology. (é. n.). Verywell Mind. Elérés 2021. március 8., forrás https://www.verywellmind.com/women-who-changed-psychology-2795260

Kapcsolódó tartalom:

8 pszichológiai érdekesség szülőknek