Sok csokoládét eszünk?
A KSH adatai szerint az átlag magyar havi kb. 500 forintot költ csokoládéra, míg durván 3-4 kilót eszik meg belőle évente. Ez egyébként nem sok, közel sem tartozunk a csokoládé fogyasztás élvonalába Európában. Egyes országokban – mint pl. Németország, vagy Svájc – nem ritka a fejenkénti 10 kilogramm csokoládé elfogyasztása sem egy év alatt. A lényeg, hogy akárhol is járunk, a csokoládé az egyik legnépszerűbb és leginkább kívánt édesség. De mit várunk a csokitól pontosan? Miért sóvárgunk utána olyan erősen?
A csoki és az endorfinok
A csoki egy elég furcsa étel. Nem tartjuk kifejezetten klasszikus tápláléknak. Ennek ellenére a csokiban van bőven fehérje, szénhidrát, cukor, vas, kalcium így valójában mondhatjuk azt, hogy táplál. A csokit persze nem ezért szeretjük, hanem elsősorban annak szenzoros tulajdonságai, a kellemes íze, textúrája, édessége miatt. A csokihoz hasonló ízletes ételek kiváltják bizonyos ópiátok termelődését az agyban, melyeket összefoglalóan endorfinoknak nevezünk. Ha nagyon egyszerűen akarnánk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy az endorfinoktól jobban érezzük magunkat. 2004-ben például az angliai Bournemouth város rendőrsége csoki szeleteket osztogatott a késő este záró klubokból és bárokból kiáradó tömegnek. A cél azt volt, hogy lecsökkentsék az alkohol felerősítette erőszakot a hazafelé, vagy a legközelebbi gyorsétterembe tartó egyének között. Noha a rendőrök szaván kívül nem volt jelentős bizonyíték, hogy a kísérlet valóban működött, az ötlet nem teljesen légbőlkapott. Az endorfin az endogén és morfin szavakból tevődik össze, így jelentése testen belül keletkező morfiumszerű anyag. Az endorfinok hasonlóan is hatnak a szervezetünkre mint a morfin, nagy szerepet játszanak testünk örömre, stresszre, fájdalomra adott reakciójában. Valószínűsíthető tehát, hogy legalábbis részben, az endorfinok állhatnak a csoki iránti erős sóvárgás mögött.
A csoki drog?
A csokira általában nem szokás drogként sem tekinteni. Ennek ellenére számos olyan összetevőt is tartalmaz amelyek olyan anyagokban is megtalálhatók melyek köztudottan függőséghez vezethetnek és “drog szerű” hatást válthatnak ki a testünkben. A csokiban az anandamid nevű molekula például a kannabinoidok hatását mimikálja azáltal, hogy az agy kannabinoid receptorait aktiválja. Az anandamid szó jelentése “belső öröm”, hatása pedig a kannabinoid drogok eufórikus állapotához hasonló élmény. Egy másik csokiban megtalálható anyag a fenetil-amin, ismertebb nevén a “szerelem drog”. A fenetil-amin elősegíti a dopamin termelődést ezáltal javítja a hangulatot és az éberséget, valamint szerkezetét tekintve igen hasonló az amfetaminhoz, ezért “csokoládé amfetaminnak” is szokás hívni. Ezen kívül a csokiban van még koffein illetve több az alkoholban is megtalálható alkaloid, melyek összefüggésbe hozhatók az alkoholizmussal. A rendszeres csokoládé fogyasztók egy magasabb szintű jóllétről számolnak be csoki evéskor, egyesekben pedig a puszta gondolat is kellemes érzést kelt. Egyes elképzelések szerint a csoki a drogokhoz hasonlóan az agy jutalom rendszerére van hatással, így puszta látványa, illata kiválthat jelentős dopamin termelődést. Ez a folyamat hasonló ahhoz, ami drogfüggőkben játszódik le elvonáskor.
Kerülni kéne a csokoládét?

Szóval? Inkább kerüljük el a csokit mostantól, mert a végén még függővé válunk? Szerencsére ettől nem kell túlzottan tartani. Ugyan a fent említett anyagok valóban képesek drog szerű élményt nyújtani, mennyiségük a csokoládéban jóformán elhanyagolható. Ahhoz például, hogy a marihuána hatását mimikáljuk a csokiban lévő anandamid által, nagyjából 11 kg csokit kéne megennünk egy ültében, olyan mennyiséget, amit egy átlag magyar 3-4 év alatt eszik meg. A fenetil-amin kapcsán ugyan vannak viták, de a legvalószínűbb elképzelés szerint olyan kevés jut a gyomorba csokoládéval, hogy az a legtöbb emberben percek alatt lebomlik mielőtt bármilyen drog szerű hatást gyakorolna.
A csokoládé pozitív hatásai
A csokoládé iránti vágyódást leginkább a fent említett szempontok összetett hatása irányítja, de szélsőséges esetektől eltekintve ezektől a hatásoktól még nem leszünk függők. Fogyasztása szempontjából a kulcs pedig egész egyszerűen a mérték, valami amit érdemes gyakorolni bárminek az evéséről is legyen szó. Nagy mennyiségben a csokoládé könnyen vezethet diabéteszhez, elhízáshoz, ám helyesen használva csökkentheti a koleszterol szintet, memória romlást, a stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét, valamint kutatások szerint segítheti a magzati fejlődést és a sportteljesítményt is.
Javaslat
Az általános javaslat, az hogy érdemes lehet rendszeresen, kevés csokoládét fogyasztani, különösen jó minőségű fekete csokoládét, ami nagyobb kakaó tartalma miatt nagyobb mennyiségben hordoz antioxidánsokat is, mint a tejcsokoládé. A mérsékelt csoki evés persze eme pozitív következmények nélkül sem lenne nagy áldozat. Ahogy már korábban említésre került, fogyasztása csökkenti a fáradtságot, javítja a hangulatot és az örömérzetet. Mindezt viszont nem hosszú távon teszi, ezek a hatások leginkább az evést követő 30 percen belül jelentkeznek, így sajnos azt mondhatjuk, hogy a csokoládé boldogságunkra való hatása meglehetősen múlandó.
Források:
Macht, M., & Dettmer, D. (2006). Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple. Appetite, 46(3), 332–336. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.01.014
Tonry, M. (2013). Crime and Justice, Volume 42: Crime and Justice in America: 1975-2025. University of Chicago Press.
Mindig is bennem volt a vágy, hogy jobban megismerjem az emberi lélektant és ezt valamilyen segítő szakmában jóra fordítsam. Így kerültem a pszichológia tanulás hosszadalmas, de hálás útjára. Célom leginkább a táplálkozás, a mindennapi szokások és pszichológia közti kapcsolatot boncolgatni. Cikkeinknek főként az “ép testben ép lélek” gondolat szolgál alapul, én főként az utóbbi megértésére próbálok majd egy kis rálátást adni írásaimmal, mindezt elsősorban nem azzal a szándékkal, hogy tanácsot adjak, hanem hogy a nagyobb tudatosság és önismeret fontosságát hirdessem. A leírtak átgondolásának és felhasználásának lehetősége már a kedves olvasóé.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!