A gazpacho egy tradicionális dél-spanyol étel egyenesen Andalúziából. Nyers zöldségekkel készül, így akár a saját veteményesünk terméséből is könnyedén elkészíthető. A recept ugyan nem követi a tradicionális elkészítési módot, azonban garantáltan megéri. Egy tökéletes hűsítő a nyári forróságban.

egy adag gazpacho
Egy adag hideg Gazpacho

Előkészület idő: 25 p


Elkészítési idő: 0 p


Hozzávalók (4 főre):


4 nagyobb vagy 9 kisebb paradicsom

1 kisebb vöröshagyma 2×2 centis kockára aprítva

1 nagyobb paprika, kicsumázva

1 kisebb kígyóuborka hámozva és magozva

½ pohár friss bazsalikom levél

1 nagy gerezd fokhagyma

¼ pohár extra szűz olívaolaj

2 ek. vörösbor ecet

tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
  1. A paradicsomot félbevágjuk, kimagozzuk, a belseje negyedét félretesszük későbbre díszítéshez. A paradicsomot nagyobb kockára vágjuk, a turmixgépbe tesszük az egyik felét, a másik felét pedig szintén félretesszük.
    Felkockázzuk a vöröshagymát és az egészet a turmixgépbe helyezzük.
  2. Az uborkát megpucoljuk, a belsejét eltávolítjuk, ¼ részét 1×1 centis kockára vágjuk és félretesszük. A paprikát kicsumázzuk majd ¼ részét 0,5×0,5 centis kockára vágjuk, és szintén félretesszük, a maradékot a turmixgépbe helyezzük.
  3. A turmixgépben lévő zöldségekhez hozzáadjuk a bazsalikomlevelek felét, a fokhagymát, az olívaolajt, a vörösbor ecetet, ízlés szerint a sót és a borsot. Ezután a lassú fokozaton elkezdjük összeturmixolni a hozzávalókat, fokozatosan növelve a turmixgép sebességét, ami körülbelül 2 percet vesz igénybe, mire elérjük a megfelelő állagot. Ezután a hűtőbe helyezzük legalább 2 órára, hogy lehűljön.
  4. Az elkészült lét egy tálalóedénybe öntjük, és a korábban félretett paradicsomot, uborkát, paprikát a turmixgépbe helyezzük. Ezeket a hozzávalókat nem fogjuk leturmixolni, csupán össze pulzálni pár gombnyomással, hogy apróbb harapható falatokat kapjunk, miután elkészült sózzuk, és a hűtőbe helyezzük.
  5. Találásnál egy tányérba szedjük a levest, és a tetejére szórjuk az apróra pulzált zöldségeket, legvégül a félretett bazsalikom másik felével díszítjük, ha szükséges utólag sózzuk és borsozzuk.
Miért is jó a recept?

Könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel hő közlést, drága és nehezen beszerezhető alapanyagokat. Elkészítés után 3-4 napig hűtőben tárolható, vagy akár le is fagyasztható. Ha szükséges adható hozzá köret, például sajtos kruton. Önmagában a recept vegán, tej- és gluténmentes, így lényegében bárki fogyaszthatja. Az olívaolajnak köszönhetően egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag és magas az A-, C-, K-, E-, B6- vitamin tartalma.

Mit is tartalmaz a recept
A recept energia, ásványi anyag és vitamin tartalma