A gazpacho egy tradicionális dél-spanyol étel egyenesen Andalúziából. Nyers zöldségekkel készül, így akár a saját veteményesünk terméséből is könnyedén elkészíthető. A recept ugyan nem követi a tradicionális elkészítési módot, azonban garantáltan megéri. Egy tökéletes hűsítő a nyári forróságban.

Előkészület idő: 25 p
Elkészítési idő: 0 p
Hozzávalók (4 főre):
4 nagyobb vagy 9 kisebb paradicsom
1 kisebb vöröshagyma 2×2 centis kockára aprítva
1 nagyobb paprika, kicsumázva
1 kisebb kígyóuborka hámozva és magozva
½ pohár friss bazsalikom levél
1 nagy gerezd fokhagyma
¼ pohár extra szűz olívaolaj
2 ek. vörösbor ecet
tengeri só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A paradicsomot félbevágjuk, kimagozzuk, a belseje negyedét félretesszük későbbre díszítéshez. A paradicsomot nagyobb kockára vágjuk, a turmixgépbe tesszük az egyik felét, a másik felét pedig szintén félretesszük.
Felkockázzuk a vöröshagymát és az egészet a turmixgépbe helyezzük. - Az uborkát megpucoljuk, a belsejét eltávolítjuk, ¼ részét 1×1 centis kockára vágjuk és félretesszük. A paprikát kicsumázzuk majd ¼ részét 0,5×0,5 centis kockára vágjuk, és szintén félretesszük, a maradékot a turmixgépbe helyezzük.
- A turmixgépben lévő zöldségekhez hozzáadjuk a bazsalikomlevelek felét, a fokhagymát, az olívaolajt, a vörösbor ecetet, ízlés szerint a sót és a borsot. Ezután a lassú fokozaton elkezdjük összeturmixolni a hozzávalókat, fokozatosan növelve a turmixgép sebességét, ami körülbelül 2 percet vesz igénybe, mire elérjük a megfelelő állagot. Ezután a hűtőbe helyezzük legalább 2 órára, hogy lehűljön.
- Az elkészült lét egy tálalóedénybe öntjük, és a korábban félretett paradicsomot, uborkát, paprikát a turmixgépbe helyezzük. Ezeket a hozzávalókat nem fogjuk leturmixolni, csupán össze pulzálni pár gombnyomással, hogy apróbb harapható falatokat kapjunk, miután elkészült sózzuk, és a hűtőbe helyezzük.
- Találásnál egy tányérba szedjük a levest, és a tetejére szórjuk az apróra pulzált zöldségeket, legvégül a félretett bazsalikom másik felével díszítjük, ha szükséges utólag sózzuk és borsozzuk.
Miért is jó a recept?
Könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel hő közlést, drága és nehezen beszerezhető alapanyagokat. Elkészítés után 3-4 napig hűtőben tárolható, vagy akár le is fagyasztható. Ha szükséges adható hozzá köret, például sajtos kruton. Önmagában a recept vegán, tej- és gluténmentes, így lényegében bárki fogyaszthatja. Az olívaolajnak köszönhetően egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag és magas az A-, C-, K-, E-, B6- vitamin tartalma.


Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!