Ez (sütő)tök jó!
Az ősz egyik örök slágere, elég megosztó egy zöldség valaki szereti, valaki nem. Pedig fogyasztása rendkívül előnyös, hogy miért is?
Na, ne szaladjunk ennyire előre!
A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, származási helye Közép- és Dél-Amerika. Termesztése során igényli a helyet és a meleget, viszont nem szereti a túláztatott és savas közegű talajt. Súlya fajtánként változó 2-8 kilogramm közé tehető. Felhasználását tekintve igen sokrétű, lehet levesek, piték, sütemények, rizottók, saláták alapanyaga, de akár vaj helyettesítő is! Magyarországon leginkább a Nagydobosi fajta, ami elhíresült, de szép számmal termesztjük a körte alakú hosszú nyakú formát is.
Visszatérve…
A sütőtök egy tápanyagban hemzsegő élelmiszer melynek minden része egy tápanyagbányát rejt magában. Alacsony a kalória tartalma. Rendkívül gazdag vitaminokban példának okaként A- B1- B2- B3- B5- C- E-vitaminokban és folsavban. Kiváló vas, kálium, foszfor, mangán, magnézium, réz forrás és még csak a nyers növény húsáról beszélgetünk!
A magjai is fogyaszthatók, melyek gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban. Különböző kutatások irányultak a közelmúltban a magvak és a kettes típusú cukorbetegség felé. A vizsgálatok arra engedték következtetni a kutatókat, hogy a magvak fogyasztása segít a glükóz felszívásban a belekben sejtszinten és javítja a máj glükóz szintjét. Az eredmények biztatóak, de további kutatásokra van szükség.
100 gramm sütőtökben:
86,4 g víz
45 kcal energia
1 g fehérje
11,6 g szénhidrát
(amiből 2 g élelmi rost és 2,2 g cukor) található.
A magas kálium tartalomnak köszönhetően pozitív hatással lehet a vérnyomásra. A benne található béta-karotin egy rendkívül hatásos antioxidáns, ami az A-vitamin elő vitaminja, emellett a sütőtöknek és a narancsnak is ő kölcsönzi a jellegzetes színét. A magas béta-karotin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása csökkenti a rák (például a vastagbélrák, prosztatarák), szív és érrendszeri problémák, stroke, asztma kialakulásának a kockázatát. A béta-karotin által elhúzódhat a bőr öregedése.
Különböző tanulmányok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a gyakori zöldség fogyasztás (esetünkben a sütőtök) csökkentheti az elhízás és az abból kialakuló betegségek rizikóját, mint például a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák. Ez részben a relatíve magas élelmi rost tartalmának köszönhető.
Mit is készítsek belőle?
A kérdés jogosan merül fel azokban, akik kedvet kaptak egy kis sütőtökös kísérletezéshez a konyhában, hoztam is egy sütőtök krémleves receptet, amiben van egy pici csavar, és eltér a megszokottól, itt megtekinthető.
Források:
http://scihub.org/ABJNA/PDF/2010/4/1-4-697-703.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406826
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5121516/