Hozzávalók a lazacos szendvicshez:
A szószhoz:
60 grammnyi natúr joghurt
2 evőkanál mustár
finomra vágott kapor
finomra vágott metélőhagyma
1 teáskanálnyi méz
A lazacvagdalthoz:
500 grammnyi lazacfilé
½ fej felkockázott lilahagyma
finomra vágott kapor
mokkáskanálnyi torma
½ teáskanálnyi méz
só, bors
teljes kiőrlésű ciabatta
rukkola saláta
olíva olaj
Előkészületi idő:
10 perc
Elkészítési idő:
30 perc
Elkészítés:
Első lépés: elkészítjük a szószt, a hozzávalókat egy tálban összekeverjük és félretesszük.
Második lépés: felkockázzuk a lazacfilét, majd egy késes aprítóba helyezzük, majd 4-5 alkalommal szakaszosan összepulzáljuk. Hozzáadjuk ezután a lilahagymát, a tormát, a mézet, sózzuk és borsozzuk, majd még egyszer-kétszer összepulzáljuk a hozzávalókat, hogy egy masszává álljanak össze.
Harmadik lépés: A masszából lapított gombócokat formálunk, (körülbelül 4 adag jön ki fejenként 125 grammosak) majd 1-2 evőkanál olíva olajon, közepes-nagy lángon egy serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, szép aranybarna kérget képezve, ez oldalanként körülbelül 3-4 percet vesz igénybe.
Negyedik lépés: Száraz, forró serpenyőben a félbevágott teljes kiőrlésű ciabatta belső oldalait megpirítjuk.
Ötödik lépés: A megpirult ciabatta, alsó felét megkenjünk a szósszal, majd erre rukkola salátát halmozunk, a rukkola tetejére ráhelyezzük a lazacgombócot és a tetejét megkenjük ismét a szósszal. Ezután ráhelyezzük a kalapot, a ciabatta tetejét, és már fogyaszthatjuk is.
Miért is jó a recept?
Egyszerű és gyors az elkészítése. Akár előre is csomagolhatunk másnapra, tökéletes lehet kisétkezésekhez a nap folyamán. Tartalmazza az összes makró tápanyagot: a fehérjéről a lazac, a zsiradékról és omega-3 zsírsavról ugyancsak a lazac és olíva olaj gondoskodik, még a szénhidrátért (amely gazdag vízben nem oldódó élelmi rostokban) a teljes kiőrlésű ciabatta és a rukkola felel. Ezenfelül kiegészíthetjük akár további hozzávalókkal a szendvicsünket, például paradicsommal vagy uborkával.
Kapcsolódó tartalom:
https://tisztanelni.hu/2019/10/23/halak-miert-kellene-tobb-halat-ennunk/

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!