Hozzávalók a lazacos szendvicshez:

A szószhoz:
60 grammnyi natúr joghurt
2 evőkanál mustár
finomra vágott kapor
finomra vágott metélőhagyma
1 teáskanálnyi méz

A lazacvagdalthoz:
500 grammnyi lazacfilé
½ fej felkockázott lilahagyma
finomra vágott kapor
mokkáskanálnyi torma
½ teáskanálnyi méz
só, bors

teljes kiőrlésű ciabatta
rukkola saláta
olíva olaj

Előkészületi idő:

10 perc

Elkészítési idő:

30 perc

Elkészítés:

Első lépés: elkészítjük a szószt, a hozzávalókat egy tálban összekeverjük és félretesszük.

Második lépés: felkockázzuk a lazacfilét, majd egy késes aprítóba helyezzük, majd 4-5 alkalommal szakaszosan összepulzáljuk. Hozzáadjuk ezután a lilahagymát, a tormát, a mézet, sózzuk és borsozzuk, majd még egyszer-kétszer összepulzáljuk a hozzávalókat, hogy egy masszává álljanak össze.

Harmadik lépés: A masszából lapított gombócokat formálunk, (körülbelül 4 adag jön ki fejenként 125 grammosak) majd 1-2 evőkanál olíva olajon, közepes-nagy lángon egy serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, szép aranybarna kérget képezve, ez oldalanként körülbelül 3-4 percet vesz igénybe.

Negyedik lépés: Száraz, forró serpenyőben a félbevágott teljes kiőrlésű ciabatta belső oldalait megpirítjuk.

Ötödik lépés: A megpirult ciabatta, alsó felét megkenjünk a szósszal, majd erre rukkola salátát halmozunk, a rukkola tetejére ráhelyezzük a lazacgombócot és a tetejét megkenjük ismét a szósszal. Ezután ráhelyezzük a kalapot, a ciabatta tetejét, és már fogyaszthatjuk is.

Miért is jó a recept?

Egyszerű és gyors az elkészítése. Akár előre is csomagolhatunk másnapra, tökéletes lehet kisétkezésekhez a nap folyamán. Tartalmazza az összes makró tápanyagot: a fehérjéről a lazac, a zsiradékról és omega-3 zsírsavról ugyancsak a lazac és olíva olaj gondoskodik, még a szénhidrátért (amely gazdag vízben nem oldódó élelmi rostokban) a teljes kiőrlésű ciabatta és a rukkola felel. Ezenfelül kiegészíthetjük akár további hozzávalókkal a szendvicsünket, például paradicsommal vagy uborkával.

Kapcsolódó tartalom:

https://tisztanelni.hu/2019/10/23/halak-miert-kellene-tobb-halat-ennunk/