Mi fontos a szülés után?

Fontos a sok folyadék, és a rostokban gazdag tápanyagok bevitele. Közvetlenül a szülés után nem célszerű leterhelni a gyomrot, viszont fontos pótolni a vajúdás és kitolás során vesztett folyadékot! Kulcsszó itt is a mértékletesség, illetve a fokozatosság.

Először lassan, kortyonként történjen a folyadék bevitele. A legideálisabb folyadék, amit egy kismama/anyuka fogyaszthat a víz. Mind a szénsavas italok, mind pedig a mesterséges színezékeket tartalmazó cukros üdítők kerülendők! Az izotóniás sportitalok segíthetnek még a szervezet só-vízháztartásának gyorsabb egyensúlyba kerüléséhez, hiszen nemcsak feltöltik az érpályákat, de elektrolitokat is pótolnak a bennük lévő ásványi sóknak köszönhetően. Ugyanezt a célt szolgálják egyébként az infúziós oldatok is. Tehát aki infúziót kap, annak nincs szüksége izotóniás italra, az egyszerű szénsavmentes víz tökéletes mind a szülés előtt, közvetlen után, és a szoptatás alatt is.

Az ivás nemcsak az elveszített folyadék- és ionpótlásért fontos, de aktivizálja a veséket és az egész vizeletkiválasztó rendszert, illetve átmossa a húgyutakat is. A szülés utáni vizelés tehát rendkívül fontos a fertőzések elleni védekezésben, nem beszélve arról, hogy telt hólyag mellett nem tud rendesen összehúzódni a méh. És amíg a méh nincs megfelelően összehúzódva, addig a szülőszobán tartják az anyát szigorú megfigyelés alatt, mert az élettaninál erősebb vérzés jelentkezhet. Ezért szeretném hangsúlyozni a szülés utáni vizelés fontosságát, még akkor is, ha nincs vizelési inger!

A másik kulcsfontosságú dolog a rostban gazdag tápanyagok bevitele! Szülés után egyes esetekben bele telhet két-három napba, mire az első széklet jelentkezik. Ez viszont a hazaengedés egyik feltétele. Ennek érdekében oda kell figyelni az étkezésekre, és olyan tápanyagokat kellene bevinni, amik megkönnyítik a gyomor-bélrendszernek az emésztést. Ide tartoznak a növényi rostok, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, fehérjék. Sok anyának jelent nehézségeket a kórházban a székelés. Amennyiben nem volt elegendő a megfelelő táplálkozás, gyógyszeres székletrendezésre kerül sor. Ez történhet székletpuhító kúppal (pl.: glicerines kúp), vagy enyhe hashajtó hatású tablettákkal, ozmotikus hashajtókkal és bél síkosítókkal. De már a várandósság alatt sem ritka a székrekedés, hiszen a második-harmadik trimeszterben ahogyan nő a kismama hasa, nő a méhet terhelő nyomás is. A rendszeresen szedett vaskészítmények is hozzájárulnak a székrekedés kialakulásához. Illetve az emelkedett progeszteron szint relaxálja a belek simaizmait, így csökkenti a bélperisztaltikát. Mindemelett a testmozgás hiánya is szerepet játszhat a székrekedésben.

Érdemes kényelmes, nagy, akár eldobható, egyszerhasználatos fehérneműt vinni a kórházba!

Néhányan abba a hibába esnek, hogy nem a megfelelő alsóneműt választják ki a szülés utáni időszakra. Itt az a lényeges, hogy kényelmes, természetes anyagú, jól szellőző, megfelelő mérető fehérneműt szerezzenek be a kismamák. Kerülendő a tangás fazonú, illetve szorító alsónemű, mert a szoros darabok az alsó végtagok keringését nehezíthetik. Praktikus az egyszerhasználatos fehérnemű, ami gyógyászati segédeszköz üzletekben könnyen beszerezhető. Hasznos, egyszerű, eldobható, ha valakinek nehezen megy a mozgás, akár el is téphető, tehát ezt is nyugodtan magukkal hozhatják a kismamák a kórházba.

Tampon helyett betét alkalmazandó!

A szülés után egyből megkezdődnek az anya szervezetében a regenerációs folyamatok. A méh elkezd összehúzódni és tisztulni, ami nagy mennyiségű vérzés kíséretében fog zajlani. Ez a vérzés az úgynevezett lochia, vagy gyermekágyi folyás, amit nem úgy kell elképzelni, mint egy menstruációs vérzést, hanem jóval intenzívebb, erősebb, darabos vérzést. Éppen ezért nem elegendők azok az egészségügyi betétek, amik egy normál menstruációnál használandók! A tampon használata pedig szülés után ellenjavallott, hiszen a hüvelyben lehetnek kisebb sebek, repedések, vagy esetleges öltések, amik nem teszik lehetővé a tampon alkalmazását, a vérzés nem tud maradéktalanul kiürülni, így nagy a fertőzések kialakulásának kockázata! Gyógyszertárban, vagy gyógyászati segédeszköz üzletekben viszont kapható olyan betét, ami kifejezetten a szülés utáni időszakra készült. Ez jóval nagyobb méretű, jobb nedvszívóképességű, mint egy hagyományos betét. Ennek ellenére, itt is számolni kell a gyakori betétcserével, mert intenzív, alvadékos vérzésre számíthatunk az első napokban. A gyermekágyi folyás közvetlenül a szülést követően kezdődik meg, és fokozatosan csökkenve, körülbelül a hatodik hétre múlik el.

Forrás:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.