Világszerte milliók esküdnek fel újévkor különböző, új szokások kialakítására. Ezen fogadalmak leginkább az egészségesebb étkezés, fogyás és több testmozgás körül mozognak, ám márciusra ezek a szándékok rendre elhalványulnak, de csak annyira, hogy jövőre még megtudjuk fogadni őket újra.  Most azt próbáljuk meg röviden összeszedni, minek köszönhető ez a tendencia és mit tehetünk azért, hogy kitartsunk fogadalmaink mellett.

Régi szokások

A kudarc mögött egyrészt az áll, hogy alábecsüljük megtörni kívánt, mélyen berögződött szokásainkat, az ebből adódó sikertelenség pedig aláássa akaraterőnket. Szokásainknak pedig van ereje bőven, a napi tevékenységek 40%-át szokások, automatikus rutin tölti ki. Ezek haszna, hogy energiát spórol velük az agyunk, hiszen nem kell folyton döntéseket hozni.

A rutin cselekvést egy környezeti jel váltja ki, ez lehet egy napszak, egy hely, egy szag stb. Ezt követi maga a szokás, majd az abból adódó jutalom, ami megerősíti  a cselekvést. Így például egy érzelmi evő számára a környezeti jel a stressz, a cselekvés az evés, a jutalom pedig az átmeneti megkönnyebbülés. Az ördögi kör tehát a környezeti jellel kezdődik. Egy 89′-es kutatás szerint segít a szokások megtörésében, ha ezeket a jeleket megpróbáljuk elnyomni, hatástalanítani.  Emellett érdemes az új szokásunkhoz is valamilyen jutalmat rendelni.  

újév

Reális célok újévkor

Egy másik probléma, hogy hajlamosak vagyunk irreális célokat kitűzni. A szokások megtöréséhez akaraterő kell, az hogy ellen álljunk a kísértésnek. A nehézség főleg abból adódik, hogy az akaraterő úgy működik akár egy izom. Folyamatos energiát igényel, hosszas igénybevétel után pedig elfárad. A hirtelen, drasztikus viselkedés változtatások azért buknak el rendre, mert teljesen kikészítik az akaraterőnket, aminek köszönhetően visszaesünk. Apró változtatások esetén viszont könnyebben kitart akaraterőnk,ezért érdemes reális, elérhető célokkal dolgozni.

A következőket érdemes figyelembe venni:

1. Egyszerre egy szokásra koncentráljunk. Ez nem meríti ki annyira akaraterőnket.

2. Reális változást tűzzünk ki.

3. Írjunk naplót a változásról. Több kutatás is azt mutatja, hogy az ön-monitorozás hozzájárul a sikerhez.

4. Legyünk specifikusak. Ne csak azt mondjuk, hogy többet akarok mozogni. Találjuk ki, hogy mit, mikor, kivel, hol, milyen időközönként fogunk sportolni. Minél specifikusabban megfogalmazzuk a részleteket, annál valószínűbb, hogy tényleg megtörténik a cselekvés.

5. Legyünk türelmesek. Egy szokás kialakulása egy-két hónapba is telhet, ezért fontos, hogy ne várjunk csodát egy hét után.

6. Ne riasszon el minket a visszaesés. Bármin akarunk dolgozni, a fejlődés nem folyamatos. Természetes, hogy lesznek hullámvölgyek.   

Források:

Realistic Resolutions. (2001, november 30). Elérés 2019. december 31., forrás IdeaFit website: https://www.ideafit.com/personal-training/realistic-resolutions/