Mi a nyákdugó és mire szolgál?

A nyákdugó a méhnyak által termelt kocsonyás anyag, mely arra szolgál, hogy a nyakcsatornában megtapadva megakadályozza a méh felé tartó kórokozóknak a bejutást, így védi a magzatot.

Hogyan távozik?

Távozhat a terminust megelőzően néhány nappal, vagy akár a vajúdás alatt is. Ebből tehát arra következtethetünk, hogy ez nem a szülés időpontjával, hanem a méhszáj állapotával áll összefüggésben. A méhszáj tágulásával távozik a nyákdugó, mely általában áttetsző, fehér, vagy sárgásbarna színű, illetve rózsaszínes piros a vérrel keveredett részeken.

A napokkal korábban távozó nyákdugót sok esetben a kismamák észre se veszik. De ha mégis, nem kell azonnal kórházba sietni, amennyiben a szülés megindulásának más jele nincs, mert a részleges, vagy teljes távozása nem tartozik a vajúdás kezdetének legmegbízhatóbb jelei közé. A távozása minimális pecsételő vérzés kíséretében természetes folyamat, azonban ha nagyobb mennyiségű vérzéssel jár, illetve ha a 37. terhességi hét előtt történik, akkor értesíteni kell a szülész orvost, szülésznőt.

Azoknál a kismamáknál, akiknek zárt a méhszája a szülés megindulásáig, a tágulási szakaszban fog távozni a burokrepesztéssel, vagy spontán magzatvíz elfolyás előtt. A magzatvíz szivárgását látatlanul is érzi a vajúdó, a nyákdugó távozását nem.

Miről ismerhető fel ?

Könnyedén felismerhető, nem lehet összekeverni sem a magzatvízzel, sem pedig a hüvelyváladékkal. A magzatvíz élettani esetben vízszerű, áttetsző, nagy mennyiségű folyadék, mely szivárogva távozik. A nyákdugó nem vizes, folyékony-, hanem sokkal kocsonyásabb, sűrűbb anyag. A hüvelyváladéknál is jóval ragacsosabb, nagyobb mennyiségű és vérrel kevert. Gyakran fürdés közben, vagy a WC-ben, fehérneműn veszik észre a kismamák.

A távozását bár a szülés megindulásának jelei közé soroljuk, nem mindig közvetlenül ilyenkor jelentkezik, hanem olykor jónéhány nappal korábban. Egyet viszont biztosan megmutat a nyákdugó, hogy a várandós teste elkezd felkészülni a szülésre. Ha valaki ezekre a jelekre odafigyel, jobban fel tud készülni testileg, lelkileg a gyermeke érkezésére.

Források:
Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.