Az anyatejes táplálás fontosságáról korábbi cikkeinkben már esett szó. Előfordulhat azonban, hogy szükségessé válik az anyatejes táplálás tápszeres kiegészítése, ha például a szülés után lassan indul be a tejtermelés, vagy ha az anyatej mennyisége nem elegendő és nem fedezi a csecsemő igényeit, vagy ha a tejtermelés mennyisége idejekorán csökkenni látszik. Ilyen esetekben arra mindenképpen oda kell figyelni a vegyes táplálásnál, hogy az etetés mindig a szoptatással kezdődjön és a tápszerrel folytatódjon, ellenkező esetben a már majdnem jóllakott baba nem fog „megdolgozni” az anyatejért. Ami nem csoda, hiszen egy újszülött, vagy csecsemő számára kimerítő és komplex munkát igénylő feladat a szopás.  

Sok édesanyánál valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges a szoptatás. Ez az esetek többségében nem döntés kérdése. Rengeteg olyan anya van, aki próbál mindent megtenni az anyatejes táplálás érdekében, de valamiért mégsem tud szoptatni. Az ebből fakadó szorongás, vagy önostorozás, esetleges szülés utáni depresszió kialakulása sem ritka ezeknél az anyukáknál. Sőt még az is megeshet, hogy a nőiségüket megkérdőjelezik, vagy megfordul a fejükben, hogy nem elég jó anyák. De szerencsére ezeknek a dolgoknak nincsen semmi köze egymáshoz. Mindenkiből válhat jó szülő attól függetlenül, hogy tápszeres táplálásra van szükség a gyermekénél.

Ráadásul a mai tápszerek emberi fogyasztásra szánt szigorúan meghatározott minőségi-, és higiénés követelményeknek megfelelő, különleges gyártási eljárással készült, iparilag előállított állandó összetetételű, élelmezésre használt anyagkeverékek, melyek specializálva vannak a gyermek korára, egeszségi állapotára. Így tehát a gyermek egészséges fejlődése nem akadályozott, mert a tápszerek is fedezik a csecsemők táplálék- és tápanyagigényeit, aggodalomra semmi ok. A szorongás elhagyásával pedig csökken az önbizalomhiány és a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata, illetve ritka esetekben előfordulhat, hogy a szorongás megszüntével beindul a tejtermelés is.

tápszeres táplálás

A tápszereknek rengetek fajtája kapható főként gyógyszertárban, de akár drogériában és bevásárlóközpontokban is. A megfelelő tápszer kiválasztásához szem előtt kell tartani a gyermek igényeit, szükségleteit, korát, egészségi állapotát. A tápszerek csoportosításával felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat is.

Életkorhoz kötött tápszerek:

  • Anyatej helyettesítő tápszerek
    • egészséges csecsemők táplálására szolgáló, teljes értékű, tej alapú tápszerek
    • receptre feliratható, TB által támogatott készítmények
    • patikában kapható, fél éves korig adható, natúr izű anyagkeverékek
    • „0” jelölés az újszülöttek számára (első néhány hét, pl:. Milupa 0, stb.)
    • „1” jelöléssel anyatej helyettesítők (1 – 4 hónap, pl.: BEBA 1, HIPP 1, Humana 1, Humana Baby Fitt, NAN, Mildibé 1, Sinlac 1, Vivena, …)
  • Anyatejet kiegészítő tápszerek
    • Egészséges csecsemők táplálására szolgáló, teljes értékű, tej alapú tápszerek, melyek felhasználhatók az anyatejes táplálás kiegészítésére, vagy a hozzátáplálás mellé
    • „2” jelölés (leválasztás körül, 4 / 6 – 9 hónapos korig, pl.: BEBA 2, HIPP 2, Hero Baby, Mildibé 2, NAN 2 Bifidusszal, Omneo 2, Sinlac2, …) fél éves kortól vegyes táplálással fedezi a csecsemő tápanyagszükségleteit
    • „3” jelölés (9-12 hónapos korig, TB által nem támogatott, recept nélkül gyógyszertárban, bevásárlóközpontokban, drogériában kapható készítmények, natúr és ízesített formában)
  • Babatejek (9 hónapos kor felett, pl.: Mildibé 3, Nutrilon 3, …)
  • Tápszer várandós és szoptató anyák részére (pl.: Mama’s Best, SimMom)

Speciális tápszerek:

  • Anyagcserezavarhoz, speciális betegséghez kötött tápszerek pl.:
    – sokat bukó és refluxos csecsemő táplálása: Sinlac;
    – hasfájós, szorulásos csecsemő táplálása: Milupa Komfort 1;
    – tejfehérje allergiás csecsemő táplálása: Milupa Pepti 1
    – fenilketonúriás gyermekek táplálása: Milupa PKU 1, Milupa PKU 2;
    – epilepsziás gyermek táplálása: KetoCal
    • Tejcukor intolerancia esetén (pl.: Bebalac, Nutrilon low lactose, Similac Advance LF, Milupa HN 25, stb.)
    • Gyomor- és bélbetegségek esetén  (pl.: HIPP ORS 200, Oriza, Nutrilon, BEBA A.R.)
    • Kis testtömeggel született csecsemők részére (pl.: Alprem, Mildibé Pre, Nenatal, Similac Special Care, Humana 0-HA)

Általános szabályok a tápszer adásánál

  1. A tápszer készítéséhez csak erre a célra szolgáló eszközöket lehet használni és ezeket az eszközöket a konyhában másra nem használjuk, csak és kizárólag a csecsemő tápszerének elkészítéséhez és az eszközök tisztításához, sterilizálásához.
    • csepegtető, és tiszta, konyharuha a száradó eszközök letakarásához
    • (üvegmosó) kefe a cumisüveg es a cumi tisztításához
    • fazék (sterilizáló gép) a cumisüveg kifőzéséhez
    • vízforraló fazék fedővel
    • műanyag tölcsér, és merőkanál
  2. A higiénés szabályok betartása érdekében alapos kézmosással kell kezdeni. Ha náthásak vagyunk, akkor viseljünk szájmaszkot. Mindig tiszta, kifőzött eszközöket használjunk.
  3. A tápszerek tárolására legalkalmasabb egy jól szellőző szekrény, ahol állandó szobahőmérséklet van és nem éri nedvesség a készítményt.
  4. A felnyitott tápszeres dobozt és a benne lévő alutasakot mindig zárjuk be, miután kivettük belőle a szükséges mennyiséget.
  5. A tápszer méréshez csak a gyári adagolókanál használható (1 kanálnak megfelelő adag az adagolókanál esetében 1 teli, de csapott kanál).
Forrás:

http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf
https://mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf