Mit jelent a kronotípus?

A kronotípus kifejezés a cirkadián ritmusban(napi biológiai óra) megmutatkozó, alvás és ébrenlét iránti preferenciára utal. Egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy az adott személy melyik napszakban érez hajlamot az alvásra és melyik napszakban aktív és éber. A korai típusba tartozók(pacsirták) korán kelnek és nehezen maradnak fenn későig. Velük szemben, a kései típusba tartozók(éjjeli baglyok) hajlamosak sokáig fenn maradni és későn kelni.

Ki számít éjjeli bagolynak?

A populáció kb. 20 százaléka éjjeli bagoly, míg kb. 10 százalék korán kelő. A maradék 70 százalék a kettő között talál egyensúlyt, vagyis képes alkalmazkodni mind a korán keléshez, mind kései lefekvéshez amíg egy többnyire kiegyensúlyozott rutin jellemzi alvási szokásait.

A férfiak nagyobb eséllyel éjjeli baglyok. Ez valószínűleg a magasabb tesztoszteron szinttel áll kapcsolatban.  Ezzel szemben a nők inkább korán kelők. A kor is vízválasztó a kronotípusoknál. A fiatalok, különösen a serdülők hajlamosak későn kelni, míg az idősek korán. Ezért is lehet jellemző, hogy serdülő fiúk az éjjeli bagoly extrém formáját testesítik meg olykor, egész éjjel fennmaradnak és az egész napot átalusszák.

A kialvatlan éjjeli bagoly

Az éjjeli baglyok egyik nehézsége az alvási preferencia és az élet általában megszokott menetrendje közötti eltérésből fakad. A legtöbb munkahelyre, iskolába, illetve egyéb intézménybe ugyanis reggel kell beérni, ami korai kelést igényel. A hét során ez felhalmozódó alvás deficitet eredményez az éjjeli baglyoknál, akiknek nehézséget okoz a korai lefekvés, így jóformán mindig fáradtak.

éjjeli bagoly

A kései típusba tartozók gyakran számolnak be rossz minőségű alvásról, a nap közben tapasztalt nagyobb fáradtságról, pszichológiai és pszichoszomatikus tünetek produkálásról, hajlamosabbak a depresszióra, több nikotint, alkoholt illetve egyéb stimulánst fogyasztanak a korán kelőkhöz képest. Az alváshiány egyensúlyozása érdekében pedig jóval több koffeint is visznek be.

Agyi eltérés

Egy 2014-es kutatás eltérést vélt felfedezni az éjjeli baglyok és a pacsirták neurális struktúrájában. Pontosabban az éjjeli baglyok fehér agyállományában mutatkozott eltérés az agy több területén. Más kutatások a fehér agyállomány alacsony integritását depresszióval és kognitív instabilitással hozták összefüggésbe.

Források:

Like to Stay Up Late? Different Neural Structures Found in the Brains of Night Owls. (2013, november 25). PsyBlog. https://www.spring.org.uk/2013/11/like-to-stay-up-late-different-neural-structures-found-in-the-brains-of-night-owls.php

Rosenberg, J., Maximov, I. I., Reske, M., Grinberg, F., & Shah, N. J. (2014). “Early to bed, early to rise”: Diffusion tensor imaging identifies chronotype-specificity. NeuroImage, 84, 428–434. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2013.07.086

Kapcsolódó tartalom: