Traumatikus élmény következménye

A poszttraumás stressz zavar, vagy PTSD egy olyan állapot, ami szélsőségesen stresszes események átélése után alakul ki, mint válaszreakció. A stresszes esemény általában súlyos testi sérüléssel jár, vagy azzal fenyeget, mint például szexuális abúzus, fizikai erőszak, autóbaleset, természeti katasztrófa, vagy bármilyen hirtelen, megrázó esemény.

A PTSD-re jellemzők a traumatikus eseményhez köthető élénk emlékbetörések, a hipervigilancia, a külvilág ingereire adott túlzott reakciók, rémálmok és hangulatzavarok. Az elszenvedők sokszor éreznek szorongást, vagy félelmet valódi veszély hiányában is, így sok szorongásos tünetet is produkálhatnak, csakúgy mint bénultságot, vagy éppen dühöt.

A stressz válasz

Az ember akárhányszor veszélyhelyzetben találja magát, szervezetében kialakul egy stressz válasz, ami az adott helyzetben teljesen adaptív, hiszen egy olyan éberséget kölcsönöz az egyénnek, amely az életét mentheti meg. Mindez addig abszolút előnyös amíg a stressz válasz mértéke arányos a veszélyhelyzet nagyságával. A PTSD leegyszerűsítve ennek a stressz válasznak a túlműködése, így nehezíti meg az egyén mindennapjait. Az esetek felénél pár hónap alatt elmúlik, de sok esetben krónikussá válhat.

Tünetek

PTSD
PTSD
  • szorongásos tünetek pl.: inszomnia
  • állandó vigilancia, éberség
  • túlzott stressz reakció, kifejezetten váratlan ingerre (A reakció olyan mintha az átélt trauma megismétlődne)
  • hangulati zavarok
  • bűntudat
  • depresszió
  • apátia
  • bizalmatlanság

A PTSD-től szenvedők igyekezhetnek a traumatikus élményre való emlékeztetőket minden áron elkerülni. Ezért életmódjukat is megváltoztathatják, de ezek a megoldások sokszor nem túl előnyösek, többen nyúlnak alkoholhoz, drogokhoz.

Kezelés

PTSD kezelésére lehetséges alternatíva a beszédterápia, de ezt kiegészítő gyógyszeres kezelés is elképzelhető. Pszichoterápia – kifejezetten expozíciós terápia és kognitív terápia  – szintén rendkívül hatékonyabb eszköz PTSD megszüntetése érdekében. Emellett egyes pszichedelikumok, mint pl. MDMA terápiában való felhasználása is nagyon sokat gyorsíthat a terápiás folyamaton, ugyanis megkönnyíti a traumáról való megnyílást.

Források:

Post-Traumatic Stress Disorder | Psychology Today. (é. n.). Elérés 2020. október 14., forrás https://www.psychologytoday.com/intl/basics/post-traumatic-stress-disorder

Kapcsolódó tartalom: