Az epidurális érzéstelenítés / EDA / epidurál / gerinc közeli érzéstelenítés a legnépszerűbb és leghatékonyabb fájdalomcsillapítási módszer a vajúdás során. Minden más fájdalomcsillapítási módszernél gyakrabban kérik a kismamák. Mire eljön a szülés pillanata legyünk tájékozottak és felkészültek a fájdalomcsillapítási lehetőségeket illetően. Fontos megismerni a különféle epidurális szereket, eljárásokat, előnyeiket, hátrányaikat a könnyebb döntéshozatal érdekében.

Mi az epidurális érzéstelenítés?

Az EDA olyan helyi érzéstelenítés, amely blokkolja a fájdalmat a test egy bizonyos régiójában a beadás helyétől függően. Az epidurális érzéstelenítés célja az analgézia, azaz a fájdalom csillapítása, nem pedig az anesztézia, azaz az érzéstelenítés. Ez hatalmas különbség, amit célszerű tisztázni, különösen, hogy az elnevezés is megtévesztő ebből a szempontból, hiszen a méhtevékenységet érezni kell, csak a vele járó fájdalmat szolgálja csökkenteni.

Bár a fájdalomcsillapítás a cél, nagy dózisban az epidurális érzéstelenítés csökkentheti a méh-összehúzódásokat, illetve azok megfelelő érzékelését is, ezért nem indokolt a szülés teljes ideje alatt fenntartani, hatását a kitolási szakaszra fel kell függeszteni, mert rendesen kell éreznie a szülő nőnek a tolófájásokat, hogy a magzatot beavatkozás nélkül világra tudja hozni.

Az epidurális szerek blokkolják az alsó gerinctájéki érzőidegek impulzusait, de a mozgatóidegekét nem. Így lehetséges az, hogy a kismama fájdalma csökken deréktól lefelé, de továbbra is képes mozgatni a lábait. Ezzel szemben a császármetszésnél alkalmazandó spinális érzéstelenítésnél az érző- és mozgatóidegeket is blokkolják egy kis időre, ezért a műtét után nem tud lábra állni az anya, amíg teljesen ki nem ürül a szervezetéből az érzéstelenítőszer.

Hogyan adják be az epidurális szereket?

Először 1000 ml tiszta infúziós oldatot adnak intravénásan az anyának még az aktív vajúdás kezdete és az epidurális szerek beadása előtt. Az aneszteziológus meg fogja kérni a vajúdót, hogy vagy ülve vagy a bal oldalán fekve helyezkedjen el erősen domború háttal, mozdulatlanul, majd lefertőtleníti és érzésteleníti az adott területet, ezután fájásszünetben fogja beszúrni a hát alsó harmadának középső részére az epidurált. A tű nem éri el a gerincvelőt, a csigolyák között csak megközelíti a gerinc burkát.

A beadott gyógyszer hatására a fájdalom érzése a köldök alatt nagy mértékben lecsökken, de a has érintése, mozgatása továbbra is érezhető marad. Fontos, hogy a beadás után félig ülő helyzetben helyezkedjen el a kismama úgy, hogy középen legyen a súlypontja, mert előfordulhat, hogy „féloldalas” lesz az EDA és csak a terhelt testfél oldalán hat, de ott viszont erősebben. Ezek a testhelyzetek létfontosságúak a problémák megelőzésében és az epidurális érzéstelenítés hatékonyságának növelésében.

A fertőzés esélyének minimalizálása érdekében antiszeptikus (fertőtlenítő)oldatot használnak a derékvonal letörlésére, aztán a bőr alá helyi érzéstelenítőt fecskendeznek, hogy megfelelően elzsibbadjon a terület, majd egy epidurális tű segítségével a gerinc melletti érzéstelenített területbe szúrnak a hát alsó részén. Egy kis csövet vagy katétert fűznek a tűn keresztül az epidurális térbe. A tűt ezután eltávolítják, és a katétert a kismama hátára ragasztják, hogy ne csúszhasson ki. Ezen keresztül biztosítják az egyenletes gyógyszerellátást.

Melyek a különféle típusok?

Két alapvető epidurális érzéstelenítés van használatban ma. Kórháztól és aneszteziológustól függ a gyógyszerek kombinációja és az adagolás. Magyarországon elsősorban az általános epidurális érzéstelenítést alkalmazzák problémamentes szülés esetén. Ennek menete megegyezik a már fentiekben említett gyakorlattal.

Általános epidurális érzéstelenítés

A behelyezett katéteren át juttatják az epidurális térbe az érzéstelenítő szereket, illetve adott esetben az érzéstelenítő és kábító szerek kombinációját. Narkotikumként általában fentanilt adnak, érzéstelenítőszerként pedig lidocaint. A narkotikum a nagyobb adag érzéstelenítő helyettesítésére szolgál. Ez segít csökkenteni az érzéstelenítés néhány káros hatását. Érdemes megkérdezni a kórház házirendjét a beavatkozás utáni ágyban maradásról és étkezésről.

Kombinált spinális-epidurális érzéstelenítés (CSE)

Az epidurálással kombinálva bizonyos esetekben spinális blokkot is alkalmaznak a vajúdás során az azonnali fájdalomcsillapítás érdekében. A gerincblokk, akárcsak az epidurális, injekciót jelent a hát alsó részén. Amíg a vajúdó a bal oldalán fekszik az ágyban, vagy esetenként ül, a gerincfolyadékba kis mennyiségű gyógyszert injektálnak, hogy elzsibbadjon a test alsó fele. Jól enyhíti a fájdalmat és gyorsan hat, de csak egy-két óráig tart, és általában csak egyszer adják a vajúdás alatt. Az epidurális fájdalomcsillapítás folyamatos a gerincblokk megszűnése után.

Hazánkban általában a spinális-epidurális kombinációt akkor alkalmazzák, ha a szülés során komplikáció merül fel és császármetszés válik szükségessé, de a kismama hüvelyi szülésre készült és korábban már kapott epidurális érzéstelenítést. Ilyen esetben a már fennálló epidurált szokták elmélyíteni spinális érzéstelenítéssé.

Mikor adják be az EDA-t?

Habár ez a szer kifejezetten jó hatékonyságú, nem minden esetben lehet alkalmazni. Például véralvadási zavarok, súlyos gerincbetegség, vagy szívbetegség esetén ez epidurális érzéstelenítés nem lehetséges. Érdemes a kismamának az összes vizsgálatra és természetesen a szülésre is minden korábbi leletét magával vinnie, amik alapján kiszűrhetők azok, akiknél nem lehet ezt a beavatkozást végrehajtani.

A méh-összehúzódások hatására tágul a méhszáj, a méhszalagok, a kismedence izmai, és a lágy szövetek is. Ha a fájdalom olyan mértékű lesz, hogy az a szülő nő felett elhatalmasodik, indokolt lehet a fájdalomcsillapítás epidurális érzéstelenítéssel.

Az epidurális érzéstelenítést aneszteziológus végzi el, aki átnézi a hozott leleteket, a kórlapot és ha nem lát orvosszakmai szempontból semmiféle akadályt, előkészíti a kismamát a beavatkozásra. Ezt legkorábban is csak a vajúdás előrehaladott állapotában, azaz körülbelül 3 ujjnyira tágult méhszáj státusz mellet lehet elvégezni. Korábban sajnos nem lehet EDA-t beadni, mert lelassítja a tágulást és a méhtevékenységet, ezáltal a szülést is.

Tervezett császármetszés esetén az aneszteziológus konkrét javaslatot tesz az érzéstelenítés módjára, ami lehet EDA, spinális érzéstelenítés, vagy altatás.

Milyen előnyei vannak az epidurális érzéstelenítésnek?

  •  A szülés kellemetlenségeinek csökkentésével sokak pozitívabb szülésélményről számolnak be
  •   A vajúdás során enyhíti a fájdalmat, segíti a méhszáj tágulását és szükség esetén a gát ellátása során is fájdalommentességet biztosít.
  •  Amikor más típusú kezelések már nem használnak, az epidurális szerek segíthetnek a kimerültség, az ingerlékenység és a fáradtság kezelésében.
  •   A sikeres epidurál lehetővé teszi a pihenést, a koncentrálást és erőt adhat ahhoz, hogy az anya megélhesse a szülés élményét.
  • Császármetszésnél az epidurális-spinális érzéstelenítés lehetővé teszi, hogy a kismama ébren maradjon.

Milyen kockázatokkal jár az epidurális érzéstelenítés?

  • Az epidurális érzéstelenítő hatása nem minden esetben azonos mértékű. Néhány esetben a fájdalom nem csökken a várt mértékben, de előfordulhat akár az is, hogy egyáltalán nem ér el hatást.
  • Epiduráláskor hirtelen csökkenhet a vérnyomás. Így a vajúdó vérnyomását és vitális paramétereit rendszeresen ellenőrzik mind az anya mind a baba egészségének érdekében. A hirtelen rohamosan csökkenő vérnyomást intravénásan gyógyszeres infúziókkal és oxigénnel kell kezelni.
  • Súlyos fejfájás léphet fel a gerincfolyadék szivárgása miatt. A nők kevesebb mint 1% -a tapasztalja ezt a mellékhatást.
  • Az epidurál beadása után először félig ülő helyzetben kell maradni, aztán az ágyban fekve váltogatni kell az oldalakat, és közben folyamatosan ellenőriznie kell a magzati pulzus változását. Az egy helyben fekvés néha lelassíthatja vagy leállíthatja a vajúdást. Illetve az idejekorán beadott epidurál is lelassítja a szülést, aminek következtében az anya és a baba kifáradásának is nagyobb a kockázata.
  • A következő mellékhatások tapasztalhatók: hidegrázás, fülzúgás, hátfájás, fájdalom a tűszúrás helyén, émelygés vagy vizelési nehézség.
  • Előfordulhat, hogy az epidurális érzéstelenítés meghosszabbítja a kitolási szakaszt és további gyógyszerekre vagy beavatkozásokra lehet szükség, mint például műszeres szülésbefejezésre vagy császármetszésre.
  • A szülés után néhány óráig a test alsó fele zsibbadhat ezért segítségre lehet szükség járásnál.
Források:

https://americanpregnancy.org/?fbclid=IwAR0Bi5CM18c-Xv0qLA0mlzg84vhIJfQdq4oSAR_lFLSz5PLsrp3rNLj9Jo4

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió

Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Kapcsolódó tartalom: