Az agy fájdalom szűrése

Tegyük fel, hogy véletlenül az ujjunkra csapunk a kalapáccsal. Úgy érezzük, hogy a fájdalom az ujjunkban van, pedig elsősorban nem az ujjunk felelős. Az emberi agy egyik lenyűgöző tulajdonsága, hogy folyamatosan cenzúrázza a bejövő információt annak érdekében, hogy az éppen legfontosabb dologra tudjunk fókuszálni, így erősen befolyásolja fájdalomérzetünket. Az agy dönti el mi a fontos és így azt is mire koncentrál. A legtöbb esetben a fájdalom fontos információ, hiszen agyunk így közli velünk, valami baj van.

fájdalom

Máskor viszont a háttérbe szorul. Ezt mutatja be tökéletesen Dwayne Turner, amerikai hadi medikus története, aki 2003-ban szolgált Irakban. Az egységét váratlan támadás érte és Turnert megsebesített egy gránát az oldalán és a lábán, anélkül, hogy ő mindezt észrevette volna. A sérülés ellenére Turner elkezdte bajtársait segíteni és elsősegélyt adott nekik. Mindeközben kétszer is meglőtték, az egyik golyó eltörte a karját, de Turner szinte semmilyen fájdalmat nem érzett.

 A fájdalom persze nem marad el és ez így van jól. Amint a hasonló stresszhelyzetek megszűnnek a fájdalom teret kap és elvégzi fontos jelző feladatát, sőt, érzékenyebbek leszünk az ezt követő apróbb fájdalmakra is.

Az érzelmeken sok múlik

Az agy a fájdalom intenzitása mellett a hozzá kapcsolódó érzelemért is felelős. A pozitív érzelmek, mint a nyugalom, a biztonság, másokhoz való tartozás minimalizálja a fájdalmat, míg a negatív érzelmek épp az ellenkezőjét váltják ki. A múltban több kínzó technika ez utóbbit használták ki. Például a megalázás, vagy a váratlan ingerlés mind növeli a fájdalomérzetet. A szeptember 11.-i terrortámadás után a CIA is használta ezeket a módszereket információszerzés céljából, hogy megelőzhessék a további támadásokat, de a módszer nem volt kifejezetten eredményes, és titokban folyt a nem éppen humánus volta miatt.

Mivel tehát nem a kezünk, hanem agyunk határozza meg, hogy mennyire érezünk fájdalmat, ha rácsapunk a kalapáccsal, felmerül annak a lehetősége, hogy egyes emberek megtanulhatják szűrni a fájdalmat, például meditáció, mindfulness segítségével. Ez opció lehet például krónikus fájdalommal élőknek.

Források:

Kerr, C. E., Jones, S. R., Wan, Q., Pritchett, D. L., Wasserman, R. H., Wexler, A., Villanueva, J. J., Shaw, J. R., Lazar, S. W., Kaptchuk, T. J., Littenberg, R., Hämäläinen, M. S., & Moore, C. I. (2011). Effects of mindfulness meditation training on anticipatory alpha modulation in primary somatosensory cortex. Brain Research Bulletin, 85(3–4), 96–103. https://doi.org/10.1016/j.brainresbull.2011.03.026

Linden, D., neuroscientist, & University, J. H. (é. n.). Pain Really Is All In Your Head And Emotion Controls Intensity. NPR.Org. Elérés 2020. november 1., forrás https://www.npr.org/sections/health-shots/2015/02/18/387211563/pain-really-is-all-in-your-head-emotion-controls-intensity

Kapcsolódó tartalom: