Mi az a disztónia?

Egy összetett neurológiai mozgászavar, melyet akaratlan izomösszehúzódások jellemeznek. Az ismétlődő összehúzódások rángást, vagy rendellenes testtartást eredményeznek.

A pszichogén disztónia az eredeti fogalomhoz hasonló tüneteket jegyző állapot, azzal a különbséggel, hogy hátterében pszichológiai faktorok állnak. Jellemző tünete a test bármely részének abnormális tartása időnként, vagy állandósulva. A tünetek fennmaradása változó, olykor maradandóak, más esetekben hirtelen eltűnnek. Bizonyos esetekben a pszichogén disztónia a konverziós zavar egyik formája lehet, ahol a fizikai tüneteket pszichológiai trauma váltja ki.

pszichogén disztónia

Diagnózis

A fennállás gyanújával neurológushoz érdemes fordulni. Bonyodalomra ad okot, hogy a beteg nem feltétlenül érzi magát stresszesnek és ezért nem gondolják, hogy az állapot pszichogén eredetű, ám a betegség megjelenhet pszichológiai tünetek nélkül is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a betegség egyéb formáit is kísérhetik pszichológiai tünetek.

Kezelés

Érdemes több oldalról megközelítve gyógyítani. A kezelésben pszichiáter, fizioterapeuta is szerepet kap, illetve adott esetben akár gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet. Újabb kutatások a CBD-t is potenciálisan jótékony hatásúnak ítélik a normál disztónia kezelésében. Amennyiben a beteg elfogadja a diagnózist és a kezelést, a teljes felépülés abszolút lehetséges kimenetel.

Nagyobb arányban előforduló depressziós tünetek

A pszichogén disztónia előfordulási arányaismeretlen. Nem túl gyakori betegség, ám lehetséges, hogy aluldiagnosztizált. Más mozgászavarokhoz hasonlóan a disztóniás betegek körében is magasabb a depresszió, szorongás, anhedonia, vagy alvászavar esélye.

Források:

Miller, K. M., Okun, M. S., Fernandez, H. F., Jacobson, C. E., Rodriguez, R. L., & Bowers, D. (2007). Depression symptoms in movement disorders: Comparing Parkinson’s disease, dystonia, and essential tremor. Movement Disorders, 22(5), 666–672. https://doi.org/10.1002/mds.21376

Psychogenic Dystonia. (é. n.). Dystonia Network of Australia Inc. Elérés 2021. január 3., forrás https://www.dystonia.org.au/what-is-dystonia/forms-of-dystonia/psychogenic-dystonia/

Kapcsolódó tartalom: