Háttere

A depresszió sokarcú rendellenesség, számos formában és számos egyéb állapot kísérőjeként jelenhet meg. Világszerte több mint 300 millió ember szenved tőle. Komplexitása miatt viszonylag nehezen megfogható. Kialakulásban genetikai, biológia, környezeti és pszichológiai faktorok is szerepet játszhatnak.

MRI vizsgálaton alapuló kutatások kimutatták, hogy depresszióval élők agya eltér azokétól akik nem szenvednek a betegségtől. Különösen a hangulatszabályozásért, gondolkodásért, alvásért és étvágyért felelős agyi területek mutatnak eltérő működést. Némi evidencia utal arra, hogy hátterében az étrend is szerepet játszik, például az omega 3 zsírok elégtelen fogyasztása. A depresszió azonban elsősorban nem testi zavar, a hangulat és a gondolatok fontos részét képezik.

Tünetei

A depresszív állapot a szomorúság, reménytelenség, tehetetlenség, üresség és pesszimizmus hosszan fennálló érzése. Csökkenti a motivációnkat, rontja a koncentrációnkat, döntéshozó képességünket és nehezíti mindennapi működésünket.  Jellemző a nyugtalanság, az irritabilitás, az emlékezet romlása. Zavart okoz az alvásban, illetve étvágyunkban. Olykor súlycsökkenéshez vezethet, máskor pedig elhízáshoz. Sok elszenvedőben megjelenik az öngyilkosság gondolata is. Fontos, hogy nem mindenki tapasztalja az összes tünetet. Ezek súlyossága egyénenként, illetve az idő múlásával is változik.

depresszió
Egy pár éves statisztika szerint Magyarországon a népesség több mint 10%-át érintik a tünetek, ezzel Európa élén állunk.

Fontos, hogy a depresszió nem egyenlő a szomorúsággal, vagy átmeneti rossz hangulattal. A depresszió nem gyengeség és egy az érintett nem tudja magát csak úgy „összeszedni”.

Kezelése

A jó hír az, hogy még a súlyosabb esetekben is jól kezelhető. Számos terápiás eszköz segíthet a legyőzésében, indokolt esetben antidepresszáns is használhat. Az egyik hatékony megközelítés a kognitív viselkedés terápia, ami a negatív gondolati mintákat célozza meg sikeresen. Mint oly sok betegségnél, itt is minél hamarabb kezdjük el a kezelést, annál jobb.

Bizonyos szemszögből a depresszió, – akármilyen fájdalmas is – pozitív célt szolgál, hiszen optimális esetben arra kényszeríti az egyént, hogy szembenézzen addig akár ismeretlen problémáival, ami nélkülözhetetlen a személy további életéhez, továbblépéséhez. A depresszió tehát jelzés értékű, ami kiforszírozhatja a szükséges önismeretet.

Források:

Depression | Psychology Today. (é. n.). Elérés 2020. november 18., forrás https://www.psychologytoday.com/intl/basics/depression

Kapcsolódó tartalom: