Terhességi rosszullét

Reggeli rosszullét, émelygés, hányás. Ezek talán a legárulkodóbb tünetek a terhesség létrejöttére a menstruáció elmaradása mellett. Így nem is csoda, hogy a felmérések szerint a nők 70-80%-át gyötri hányinger vagy hányás a várandósság alatt. Bár ennek az oka pontosan még nem tisztázott, a terhességi hormonok magas szintjével hozzák kapcsolatba, de közrejátszhat a bélrendszer lelassult működése és az ebből következő haspuffadás is.

Terhességi rosszullét és az étrend

Emellett gyakori az étrend megváltoztatása a terhesség bekövetkeztével, hiszen a tudatos egészséges táplálkozással biztosíthatjuk a magzat tápanyagigényét, hozzájárulva az egészséges fejlődéshez. Az étrend változtatást okozhatja továbbá a kismama kívánóssága, egyes ételek megszeretése, míg mások megutálása, ami kezdetben terhelheti az emésztőrendszert és emésztési nehézségeket okozhat. Az émelygést indukálhatja még a kismamák szagokra való érzékenysége is.

Intenzitása

Az első 12 terhességi hétben nagyon gyakori panasz az émelygés, hányinger, hányás, de az esetek többségében a 20. hét magasságában magától megszűnik. Rendszerint a 4-6. terhességi hét környékén szokott jelentkezni és a 9. héten éri el a csúcspontját. A rosszullétek intenzitása egyénenként változó. Egyes terhességeknél csak reggel mutatkozik, míg másoknál egész nap fennáll, ritka esetekben akár még éjjel is.

A terhességi rosszulléteket többnyire uralni lehet táplálkozási-, pszichés-, és gyógyszeres kezeléssel. Kórházi ellátást igényel azonban a kóros terhességi hányás (hyperemesis gravidarum), ugyanis ilyenkor olyan súlyosak a tünetek, hogy teljesen legyengítik a kismama szervezetét és veszélybe kerül az anya és a magzat egészsége is. Érdekes módon ilyen súlyos fokú zavar kisebb arányban fordul elő azon nők esetében, akik családtervezésen vettek részt és stabil párkapcsolatban élnek.

Tippek és tanácsok terhességi rosszullétekhez:

  • Ne együnk kettő helyett!
  • Mind az üres-, mind pedig a teli gyomor hányingert, hányást okozhat! Ezért hasznos mindig magunknál tartani valami rágcsálnivalót, mert ha a főétkezések között megéhezünk, vagy nem tudunk leülni rendesen enni, addig se ürül ki a gyomor és ez csökkenti a rosszullét kialakulásának kockázatát. (pl.: diófélék, perec, keksz, kétszersült, gabonapehely, müzli, pirítós)
  • Rendszeres, de kis mennyiségű táplálék bevitele javasolt! (legalább napi 5x-i étkezés, de inkább együnk egy keveset 1-2 óránként, mottó: gyakran kevesebbet)
  • Kerüljük a nagyon cukros, az erős szagú, a túlzottan fűszeres, csípős, zsíros, savas, nehéz ételeket! Illetve a kávét!
  • Az előzők helyett válasszuk inkább a fehérjedús, zsírszegény, enyhén sós, egyszerűbb/lágyabb ízű vagy semleges ízű ételeket, ropogtatni valókat.
  • A kismamának ki kell tapasztalnia, hogy a szervezete milyen ételeket tolerál a leginkább és ezeket kell kiegészíteni a teljeskörű egészséges étrendhez.
  • Ügyeljünk az ételek hőfokára! (Főzésnél fontos a magas hőfok az alapos hőkezelés miatt, viszont az étkezésnél ne legyen forró az étel, mert felkavarodhat tőle a gyomor. Célszerű megvárni, hogy az étel szobahőmérséklethez közelítő hőfokra hűljön.)
  • Együnk lassan, ne kapkodjunk, ne terheljük le hirtelen az emésztőrendszert!
  • Az étkezések utáni hányingert csökkentheti a borsmenta tea, illetve egy borsmentás cukorka elszopogatása.
  • Folyamatos folyadékpótlás! A várandósság alatt nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel kb 2-4 liter, főleg leves és szénsavmentes víz formájában. Ha a puffadt feszülő érzést el akarjuk kerülni, akkor gyakran kevesebbet, inkább rendszeresen 1-2 kortyot igyunk. Illetve az étkezések előtt vagy után fél órával igyunk, mert az egyidejű bevitel szintén túlzott teltségérzetet okozhat. A víz mellett a hígított gyümölcslé, az izotóniás sportital, és a hideg tea is jó választás lehet. A teánál azonban néhány dologra oda kell figyelni. Először is, hogy ne folyamatosan koffeintartalmú teát fogyasszon a kismama, másodszor pedig ne legyen túl ízesítve, túlcukrozva. A legjobb, ha tisztán isszuk, vagy egy kis citrommal, gyömbérrel ízesítjük. A menta tea és a gyömbér segít enyhíteni a hányingert, és jó hatással vannak az emésztésre.
  • Komolyabb esetekben Daedalon végbélkúp alkalmazása ajánlatos. (a tabletta nem biztos, hogy bent marad)

Este és reggel:

  • Vacsorára fehérje dús és könnyű étel javasolt.
  • Lefekvés előtt célszerű az ágy mellé készíteni egy pohár vizet és egy kis kekszet vagy kétszersültet. A reggeli rosszulléten sokat segíthet néhány darab keksz, amit közvetlen az ébredés után még az ágyban eszik meg a kismama, mielőtt felkelne. Érdemes ezután 15-20 percet várni az ágyból való kikeléssel. (Emellett az éjszakai keksz nassolás is segíthet a reggeli rosszullét enyhítésében, mert így nem ürül ki ébredésig teljesen a gyomor.)
  • Reggelente egy pohár hideg tej fogyasztása. (akár a keksz mellé is jól eshet)
Források:

https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-treatment-and-outcome?search=morning%20sickness%20treatment&source=search_result&selectedTitle=1~85&usage_type=default&display_rank=1

https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-clinical-findings-and-evaluation?search=morning%20sickness%20treatment&topicRef=6811&source=see_link

https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-treatment-and-outcome?search=morning%20sickness%20treatment&topicRef=6792&source=see_link

Kapcsolódó tartalom: