Lássunk néhány élelmiszert, amit jobb ha elkerülünk mentális egészségünk érdekében.

1. Cukor

Ez valószínűleg nem lep meg senkit, de a cukor nem a mentális egészségfokozó hatásáról ismert. Rövidtávú megkönnyebbülést ugyan adhat a stressztől, de hosszú távon a cukor iránti sóvárgás érzelmi hullámvasútra invitál minket. Számtalan kutatás bizonyította, hogy a túlzott és rendszeres cukorfogyasztás nagyobb szorongással jár együtt.

2. Finomított szénhidrát

Nyilván nem várható el mindenkitől, hogy ne egyen többet kenyeret, de ha van rá mód, próbáljunk meg a teljes kiőrlésű verzióhoz nyúlni. A kenyér és a péksütemények túlzott fogyasztása a cukorhoz hasonlóan függőséghez vezethet, vércukorszintünket megemelve pedig negatívan hat hangulatunkra.

3. Koffein

A koffein kis mennyiségben jótékony hatású, ám nagy mennyiségben könnyedén hozzájárulhat a megnövekedett szorongáshoz és idegességhez. Nem kell elbúcsúzni a napi egy kávétól, de próbáljunk meg ott megállni és nem több pohárral inni.

4. Gyorsételek

Egy kanadai kutatás szerint a gyorséttermi ételek türelmetlenebbé tesznek minket. Egy spanyol kutatás szerint a gyorsételeket fogyasztók 51%-al nagyobb eséllyel szenvednek depresszióban, mint az egészségesen étkezők. Csak két adat, ami elrettenthet minket a gyorsételektől. A cukorban és finomított szénhidrátokban is gazdag gyorsfogások szorongóbbá, hiperaktívvá tehetnek minket, növelik a demencia esélyét is és rontják memóriánkat.

étel

5. Kóla

A kólát külön érdemes kiemelni koffein és cukortartalma miatt. Ez és a hasonló üdítők csak táptalajt adhatnak a  szorongásnak.

6. Energiaital

Szorongás és alvás problémák. Ezekhez járul hozzá az energiaital fogyasztás amellett, hogy felébreszt minket. Rengeteg koffein, édesítő és cukor is megtalálható ezekben az italokban. Kiiktatásukkal az alvásunk kielégítőbb lesz és akkor talán már nem is lesz rájuk szükség.

Források:

Begdache, L., Chaar, M., Sabounchi, N., & Kianmehr, H. (2019). Assessment of dietary factors, dietary practices and exercise on mental distress in young adults versus matured adults: A cross-sectional study. Nutritional Neuroscience, 22(7), 488–498. https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1411875

Bressan, P., & Kramer, P. (2016). Bread and Other Edible Agents of Mental Disease. Frontiers in Human Neuroscience, 10. https://doi.org/10.3389/fnhum.2016.00130

Kapcsolódó tartalom: