Lássunk néhány ételt, amik segíthetnek mentális egészségünk megtartásában.
1. Banán
A szerotonin egy neurotranszmitter az agyban, amit szervezetünk maga állít elő. Szerepe kulcsfontosságú a hangulat meghatározásában, a depresszió például tipikusan alacsony szerotonin szinttel jár. A különböző antidepresszánsok egyik feladata például, hogy növeljék a szerotonin szintet az agyban, ám nem csak ezek a szerek segítik a termelődést. A banán is tartalmaz a szerotonin előállításhoz szükséges tápanyagokat, például B6 vitamint. Egy banán még nem fogja megoldani hangulatproblémáinkat, de hozzájárul a szükséges B6 bevitelhez, így a jobb hangulathoz.
2. Áfonya
Az áfonya is hangulatjavító szerepet tölthet be étrendünkben. Egy 2016-os kutatás szerint a PTSD-vel való megküzdés egyik eszköze is lehet. Az áfonya mellett egyébként a legtöbb bogyós gyümölcs előnyös mentális egészségünkre nézve.
3. Dió
A dió omega 3 zsírsavban és antioxidánsokban gazdag, így támogatja agyunk általános jólétét. Hangulatjavító hatását kifejezetten a fiatal férfiaknál mutatták ki.
4. Joghurt
A joghurtban található lactobacillus nevű probiotikum közvetlen hatással van mentális egészségünkre. Csökkenti a stresszt és a szorongást.
5. Lazac
Minden halfajta fogyasztása jótékony hatással van a mentális egészségre, de a lazac még ezek közül is kiemelkedik. Magas D vitamin és omega 3 zsírsav tartalma hosszú távon hangulatjavító hatással bírhat. Amennyiben lazac nem elérhető számunkra, természetesen helyettesíthetjük bármilyen más hallal.
6. Spenót
A folsavban gazdag spenót szintén a hangulatzavarok kezelésében lehet segítségre. Emellett egyes források szerint az inszomnia leküzdésében is hatékonynak bizonyulhat, de legalábbis elősegíti a jobb alvást. Mindezt magas magnézium, illetve kalcium tartalma teszi lehetővé. A kalcium segíti a melatonin termelést, ami az alvás-ciklust szabályozó hormon.
7. Bab
Ide nyugodtan helyettesítsük be kedvenc hüvelyes zöldségünket, legyen az bab, csicseriborsó, lencse, vagy zöldborsó. Ezek a rostokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek a vércukor szint optimalizálásában játszanak fontos szerepet. A bab emellett tartalmaz tiamin-t, ami segít a memóriánk számára esszenciális acetilkolin előállításában