Lássunk néhány ételt, amik segíthetnek mentális egészségünk megtartásában.
1. Banán
A szerotonin egy neurotranszmitter az agyban, amit szervezetünk maga állít elő. Szerepe kulcsfontosságú a hangulat meghatározásában, a depresszió például tipikusan alacsony szerotonin szinttel jár. A különböző antidepresszánsok egyik feladata például, hogy növeljék a szerotonin szintet az agyban, ám nem csak ezek a szerek segítik a termelődést. A banán is tartalmaz a szerotonin előállításhoz szükséges tápanyagokat, például B6 vitamint. Egy banán még nem fogja megoldani hangulatproblémáinkat, de hozzájárul a szükséges B6 bevitelhez, így a jobb hangulathoz.
2. Áfonya
Az áfonya is hangulatjavító szerepet tölthet be étrendünkben. Egy 2016-os kutatás szerint a PTSD-vel való megküzdés egyik eszköze is lehet. Az áfonya mellett egyébként a legtöbb bogyós gyümölcs előnyös mentális egészségünkre nézve.
3. Dió
A dió omega 3 zsírsavban és antioxidánsokban gazdag, így támogatja agyunk általános jólétét. Hangulatjavító hatását kifejezetten a fiatal férfiaknál mutatták ki.
4. Joghurt
A joghurtban található lactobacillus nevű probiotikum közvetlen hatással van mentális egészségünkre. Csökkenti a stresszt és a szorongást.
5. Lazac
Minden halfajta fogyasztása jótékony hatással van a mentális egészségre, de a lazac még ezek közül is kiemelkedik. Magas D vitamin és omega 3 zsírsav tartalma hosszú távon hangulatjavító hatással bírhat. Amennyiben lazac nem elérhető számunkra, természetesen helyettesíthetjük bármilyen más hallal.

6. Spenót
A folsavban gazdag spenót szintén a hangulatzavarok kezelésében lehet segítségre. Emellett egyes források szerint az inszomnia leküzdésében is hatékonynak bizonyulhat, de legalábbis elősegíti a jobb alvást. Mindezt magas magnézium, illetve kalcium tartalma teszi lehetővé. A kalcium segíti a melatonin termelést, ami az alvás-ciklust szabályozó hormon.
7. Bab
Ide nyugodtan helyettesítsük be kedvenc hüvelyes zöldségünket, legyen az bab, csicseriborsó, lencse, vagy zöldborsó. Ezek a rostokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek a vércukor szint optimalizálásában játszanak fontos szerepet. A bab emellett tartalmaz tiamin-t, ami segít a memóriánk számára esszenciális acetilkolin előállításában
Források:
Mindig is bennem volt a vágy, hogy jobban megismerjem az emberi lélektant és ezt valamilyen segítő szakmában jóra fordítsam. Így kerültem a pszichológia tanulás hosszadalmas, de hálás útjára. Célom leginkább a táplálkozás, a mindennapi szokások és pszichológia közti kapcsolatot boncolgatni. Cikkeinknek főként az “ép testben ép lélek” gondolat szolgál alapul, én főként az utóbbi megértésére próbálok majd egy kis rálátást adni írásaimmal, mindezt elsősorban nem azzal a szándékkal, hogy tanácsot adjak, hanem hogy a nagyobb tudatosság és önismeret fontosságát hirdessem. A leírtak átgondolásának és felhasználásának lehetősége már a kedves olvasóé.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!