Annak tekintetében, hogy a COVID-19 (koronavírus) immáron világjárvánnyá nőtte ki magát és napról napra egyre nő a fertőzöttek száma, érthető a kismamák ijedtsége is. Bizonyára most rengeteg kérdés megfordul a fejekben a terhesség kihordását illetően. Különösen, hogy egy teljesen új vírusról van szó, amiről még korlátozott ismeretekkel rendelkezünk. A vírussal kapcsolatos kutatások napjainkban is folynak és bár egyelőre még nem történt áttörés, nincs specifikus oltás vagy kezelés, remélhetőleg mielőbb sikerül megtalálni a megoldást a járvány leküzdésére. Addig is megpróbáljuk rovatunkban megfelelően és naprakészen tájékoztatni a kismamákat a számukra hasznos információkkal ebben a folyamatosan változó nehéz helyzetben.

Fokozott kockázattal jár a COVID-19 fertőzés a terhesség alatt?


A terhes nőket rizikócsoportnak kell tekinteni. Habár az eddigi adatok szerint a fertőzött kismamák gyermekeinek többségénél nem mutattak ki semmilyen tünetet, de mivel nincs elég tudományos adat, a legbiztonságosabb a vírust elkerülni és a terhességet zavartalanul kihordani.

Nagyobb esély van a súlyos betegségek / komplikációk kialakulására a várandósság során?


Jelen adatok szerint a koronavírus ugyanolyan lefolyású a várandósoknál, mint az általános népességnél. Nem súlyosabbak a tünetek a kismamáknál. Várhatóan a terhes nők túlnyomó többsége csak enyhe vagy közepes mértékű megfázásos / influenza szerű tüneteket tapasztal.

A COVID-19 fertőzés terhes nőkre és gyermekeikre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatosan részletes információkkal még nem rendelkezünk, ennek oka a betegség újszerűségében keresendő. Ezért a terhességre vonatkozó irányelvek az influenza-fertőzésről szerzett ismeretekre, valamint a 2003-as SARS-járványra adott orvosi válaszra épülnek. Az influenza potenciálisan komoly betegség a várandós, a magzat és az újszülött számára. A kismama testében számos változás történik a terhesség alatt. Ezek a változások magukba foglalják a csökkent tüdőfunkciót, megnövekedett szívteljesítményt, megnövekedett oxigénfogyasztást és az immunrendszer változásait. Ezen változások miatt a terhes nőkre fokozott kockázatot jelentenek az influenza okozta súlyos szövődmények. 

Fokozott a vetélés kockázata koronavírus miatt?


A terhesség korai szakaszában lévő nők esetében nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírussal növekedett a vetélések kockázata.

Átadható a magzatnak a vírus terhesség alatt?


Néhány bejelentés történt a közelmúltban arról, hogy a vírus átterjedhet az anyáról a magzatra. Ezek azonban nagyon korai, előzetes adatok, amelyeket nem erősítettek meg. Nem volt bizonyíték a csecsemőkre gyakorolt ​​károsodásra. A kismamákat meg kell nyugtatni, hogy az eddigi ismereteink alapján más légzőszervrendszert érintő vírusok hatásmechanizmusát tekintve jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 ártana a babának, vagy magzati rendellenességeket okozna.

Szülhetek kórházban, ha COVID-19 fertőzéssel diagnosztizáltak?


A legbiztonságosabb hely a szülésre a kórház, ahol magasan képzett egészségügyi szakemberek és sürgősségi ellátás áll rendelkezésre szükség esetén. Fontos lenne odafigyelni arra, hogy a nők szülési tapasztalatait (akár a vajúdás, hüvelyi szülés vagy császármetszés) nem szabad jelentősen befolyásolnia a járványhelyzetnek, ösztönözni és támogatni kell a várandósokat és a szülő nőket, hogy szorongás és félelem nélkül koncentrálhassanak életük egyik legmeghatározóbb élményére. A szülészeti beavatkozások, kivéve a fertőzés elleni fokozott küzdelmet, nem különbözhetnek szignifikánsan a szokásos gyakorlattól. 

Indokolt a vírus átadás kockázatának csökkentése érdekében császármetszés vagy egyéb szülészeti beavatkozás?


Nincs bizonyíték arra, hogy császármetszésre vagy szülésindításra lenne szükség a vertikális átvitel kockázatának csökkentése érdekében. Ha a kismamának koronavírus-fertőzése van, vagy környezetéből adódóan jelentősen ki volt téve a vírusnak, a nem sürgősségi császármetszést vagy a szülés indítását ha egészségügyi kockázattal nem jár, lehetőség szerint késleltetni kell.

Források:

https://koronavirus.gov.hu/
https://ranzcog.edu.au/statements-guidelines/covid-19-statement/information-for-pregnant-women
https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1