Ahogy a Terhesség és koronavírus (I. rész) című cikkben ígértük, megpróbáljuk rovatunkban továbbra is naprakész és hasznos információkkal tájékoztatni a kismamákat, így tehát megérkezett a folytatás, melyben több fontos kérdés megválaszolása mellett szó esik a koronavírus alatti terhesgondozásról és szoptatásról is.

Járhatok terhesgondozásra a járványhelyzet alatt?

A szokásos terhesség alatti vizsgálatok (ultrahang, laborvizsgálatok, terheléses vércukor teszt, anyai és magzati anatómiai-, élettani-, genetikai vizsgálatok) hasonlóan zajlanak, és a korábbiakhoz hasonlóan kell folytatni, természetesen még nagyobb gondot fordítva a higiénére és a telefonos konzultációkra.

A 12. és 20. heti ultrahangvizsgálat a lényegessége okán időponthoz kötött, minden más UH-vizsgálat a szülészorvossal való telefonos egyeztetés alapján az ésszerűség határán belül mozgatható.

A 35. terhességi héttől kezdve a CTG és ultrahang vizsgálatok időpontja pontosan megtervezhető előzetes telefonos konzultációval, hogy a várakozási időt csökkenteni lehessen, a tömeget pedig lehetőség szerint kerülni (erre érdemes külön odafigyelni hosszú időt igénybevevő vizsgálatoknál, mint pl.: a cukorterheléses vizsgálatok).

A háziorvossal és védőnővel szintén telefonon beszéljék meg az anyák, hogy van-e szükség személyes találkozóra, melyik vizsgálatot nem szabad kihagyni, és mit lehet telfonon elintézni (vizsgálati eredmények megbeszélése)

Noha ez nem befolyásolja a COVID-19 fertőzésre adott reakciót, a szokásos szamárköhögés és influenza elleni védőoltást érdemes lehet beadatni a terhesség elött.

Megfertőződtem. Milyen kockázatai vannak az újszülöttre nézve?

Kínai esettanulmányok alapján néhány koronavírussal diagnosztizált anya, idő előtt hozta világra gyermekét, de nincs egyértelmű bizonyíték ok-okozati összefüggésre a koronavírus és a koraszülés között.  Az orvosok megállapították, hogy az anya egészségi állapota indukálta a koraszülést. Az újszülöttek nem tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé. A csecsemőknél sem emelkedik a fertőzésből származó szövődmények kockázata.

Szoptathatnak a koronavírussal diagnosztizált anyák?

Ha az anya szoptatni szeretné gyermekét, akkor ebben támogatni kell. Jelenleg nincs bizonyítékunk arra, hogy a vírus terjedne anyatejen keresztül, valamint az anyatej jótékony hatásai túlsúlyban vannak a COVID-19 kockázatával szemben. A diagnosztizált anyától nem szabad elválasztani gyermekét, a szoptatás folytatása javasolt, de fokozott előkészületekre van szükség az általános higiéné területén.

Hogyan előzhetem meg a COVID-19 fertőzést?

Sajnos egyelőre még nem létezik védőoltás a koronavírus ellen, így tehát biztosan elkerülni nem tudjuk a vírust, csak törekedhetünk a megelőzésre a higiénés szabályok- , és vírusprotokoll betartásával.:

  • gyakori, alapos kézmosás szappannal és vízel, illetve alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazása
  • fokozott személyi higiéné
  • alapos smkin-, és arclemosás, hajmosás
  • kerülni a száj, a szem, az orr és egyéb nyálkahártyák érintését
  • gumikesztyű, sebészi maszk használata
  • köhögő, tüsszentő emberek elkerülése, tömegek kerülése,
  • szociális távolságtartás (1-1,5 méter)
  • tömegközlekedés kerülése
  • felületfertőtlenítés, másik gyermek esetén játékok rendszeres fertőtlenítése
  • tünetek korai felismerése, kivizsgálása
  • azonnali egészségügyi ellátás, ha a fertőzés indokolja
  • fertőzöttek kerülése (még akkor is, ha családtagról van szó)
  • otthon tartozkodás, home office munkavégzés

Biztonságos utazni vagy kimenni a szabadba?

Terhes nőknek tanácsos elkerülni a tömegközlekedés minden fajtáját, illetve a társas érintkezés minden személyes formáját. Halasszák el az összes nélkülözhetetlen utazást, mert általánosságban elmondható, hogy a legbiztonságosabb otthon maradni és elkerülni a nyilvános tereket. Ha valaki ragaszkodik az egészségügyi sétákhoz, akkor azt mindenképpen gumikesztyűben, maszkban tegye és kerülje a frekventált utakat.

Források:
https://mok.hu/koronavirus/tajekoztatok/varandossag-a-korona-idejen
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fpregnancy-breastfeeding.html
https://ranzcog.edu.au/statements-guidelines/covid-19-statement/information-for-pregnant-women
https://koronavirus.gov.hu/