Az időskori demencia egyik oka

Az Alzheimer-kór egy degeneratív neurokognitív betegség, a demencia leggyakoribb oka az időseknél. Hosszú lefolyása alatt az egyén emlékezete, ítélőképessége, kogníciója és tanulási képessége kopik meg. Kihat az egyén gondolkodására, hangulatára, viselkedésére és végső soron személyiségére.

Az Alzheimer-kórt jellemzi még a nyelvhasználat leromlása, zavarodottság, nyugtalanság. A hatvan feletti korosztályban fordul elő a leggyakrabban, de néha fiatal felnőtteknél is megjelenhet. A 65 és 75 év közöttiek mintegy 5%-a szenved Alzheimer-kórtól, aminek a megjelenési valószínűsége a korral növekszik. A 85 év felettiek közel 50%-ánál fordul elő a betegség.

alzheimer-kór

Nem a normális öregedés része

Gyakorisága ellenére nem mondható az öregedés normális velejárójának, illetve nem összetévesztendő az idős korral olykor természetesen megjelenő kognitív lassultsággal. A betegség korai jeleinek sokszor azért sem tulajdonítanak nagy jelentőséget, mert a normál öregedésnek is részei lehetnek. Ilyen korai jel lehet a feledékenység, a megszokott feladatok elvégzésében mutatkozó nehézség, tájékozódási, probléma megoldási nehézség, illetve hangulat változás.

A diagnózishoz szükséges feltételek

  • A tanulás és a memória egyértelmű romlása
  • A tünetek progresszív jellegűek, tehát a romlás folyamatos és egy bizonyos ütemben történik(tehát nem ugrásszerű a változás)
  • A kogníció fokozatos romlása
  • Más neurodegeneratív, vaszkuláris, vagy mentális betegség nem áll fenn

Súlyosabb esetre utal, ha ezek a tünetek kiegészülnek az önálló életre való képesség hiányával, valamint ha a felmenők közt is volt hasonló tünetegyüttes.

Az Alzheimer enyhe stádiumában előfordulhat depresszió, vagy apátia. Közepesen súlyos stádiumban hallucinációk, képzelgések is megjelennek a nagyobb irritabilitás és agitáció mellett. Előrehaladott Alzheimernél problémát okozhat a járás, a nyelés és hirtelen izomrángások mutatkozhatnak.

Az életminőséget lehet javítani

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható, a sérült funkciók nem visszaállíthatók és a betegség progresszív természete sem állítható meg, viszont egyes tüneteket meg lehet célozni az életminőség javítása érdekében. Tehető ez különböző gyógyszerek használatával, az otthoni környezet átalakításával, hogy az a beteghez jobban alkalmazkodjon, illetve a család támogatásával.

Források:

Alzheimer’s Disease | Psychology Today. (é. n.). Elérés 2020. október 7., forrás https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/alzheimers-disease

Kapcsolódó tartalom: