Az érzelmi intelligencia az életben való boldogulás egyik fontos része, több becslés szerint még az IQ szintnél is fontosabb. Kihatással van a munkánkra, tanulmányainkra, fizikai és mentális egészségünkre egyaránt. Íme egy gyors összefoglaló az érzelmi intelligencia négy fő összetevőjéről. Ezek ismeretében kicsit talán közelebb kerülhetünk saját érzelmi intelligenciánk fejlesztéséhez.

Öntudatosság

A érzelmi intelligencia egyik alapköve az öntudatosság. Az öntudatos emberek rálátnak és megértik saját érzelmeiket, erősségeiket, gyengeségeiket és motivációjukat. Nem kergetnek irreális ábrándokat, de nem túlzottan kritikusak. Őszinteséget gyakorolnak magukkal szemben, mint ahogy másokkal. Észlelik, hogy érzéseik miként befolyásolják őket és a körülöttük lévőket. Tisztában vannak saját értékeikkel és céljaikkal. Magabiztosak, de egyben ismerik a korlátaikat is. Az öntudatos ember hajlandó őszintén beszélni, anélkül, hogy védekező stílust venne fel. Nem hatalmaskodnak el felette érzelmei, és ezek hevében nem tesz olyat, amit később megbánna. Az önmagunkon való nevetés képessége az öntudatosság egyik jele.

Érzelemszabályozás

érzelmi intelligencia

Érzelmeink állandó hajtóerői életünknek, ez ellen nincs mit tenni. A magas érzelemszabályozással rendelkező emberek viszont képesek úgy szabályozni érzelmeiket, hogy azok ne uralják el szavaikat, cselekedeteiket, végső soron önmagukat. Ők is átélnek negatív hangulatokat és indulatot, de nem ezek hatására cselekednek. Az érzelmeiket gyengén szabályozó emberek érzelmeiktől vezényelve cselekednek, nem gondolkodnak mielőtt tesznek valamit, negatív érzéseik pedig áthatják viselkedésüket. Az önszabályozó ember képes kivárni míg érzelmei csillapodnak, teret adva egy adaptívabb, megfontoltabb reakciónak.

Empátia

Eddig a saját érzelmekre való reflektálás fontosságát ecseteltük. Az empátia a mások érzéseivel való tisztában levés, illetve ezen érzések figyelembe vétele. Ugyanakkor nem csupán együttérzésről, vagy szimpátiáról van szó. Az empatikus ember képes a másik helyzetébe helyezkedni. Mindez nem azt jelenti, hogy körül ugrálja a másikat, vagy lesi minden kívánságát, de érzéseit figyelembe veszi és elismeri.

Szociális készségek

Az érzelmi intelligencia szintén fontos területe a szociális készségek. Ezek magas szintjéhez az eddig említett készségek fejlettsége szükséges, illetve az, hogy képesek legyünk közös nevezőt találni különböző emberekkel. Nem csupán barátságosságot jelent tehát, vagy azt, hogy jól elviccelődünk másokkal. A jó szociális készségekkel rendelkezők csapatjátékosok. Jók a kapcsolatok kialakításában és az emberek közös célok felé való irányításában.

Források:

Emotional Intelligence | Psychology Today. (é. n.). Elérés 2021. március 2., forrás https://www.psychologytoday.com/intl/basics/emotional-intelligence

Melinda. (é. n.). Improving Emotional Intelligence (EQ)—HelpGuide.org. Https://Www.Helpguide.Org. Elérés 2021. március 2., forrás https://www.helpguide.org/articles/mental-health/emotional-intelligence-eq.htm

Kapcsolódó tartalom:

Az érzelmi intelligencia a siker egyik titka