Mi az a hisztamin?

 

A hisztamin egy kémiai eredetű összetevő. Az emberi szervezetben több funkciót is betölt, például az immunrendszerben, az emésztésben és az idegrendszerben. A testünk elegendő mennyiségben állítja elő a hisztamint a saját sejtjeinkből, emellett viszont számos élelmiszer is tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben.

 

Mit csinál a hisztamin?

 

A hisztamin egy olyan biogenikus amino, amely nagyobb feladatokban tölt be elengedhetetlen szerepet. Ilyen feladat például az agyfelé irányuló üzenetek átadása, az emésztést segíti, még pedig azzal, hogy triggereli a gyomorsavat. Sérülés vagy allergiás reakció esetén felszabadul, az immunválasz részeként. Ha a hisztamin szint túl magas, vagy képtelen szabályosan lebomlani, akkor befolyásolhatja a testünk és szerveztünk normál működését.

 

Hisztamin intolerancia

 

Azok az emberek, akik allergiás tünetet produkálnak a magas hisztamin tartalmú élelmiszerekkel szemben, valószínűleg hisztamin intoleranciában szenvednek. Ez az állapot az emberi populáció közel 1%-át érinti. Bizonyos esetekben fokozott genetikai rizikó is fennállhat a hisztamin érzékenységre.

Az intolerancia lényegében, nem azt jelenti, hogy érzékenyebbek lennénk a hisztaminra. Inkább, hogy túl sokat termelünk belőle, vagy nem megfelelően bontjuk le azt. Az érzékenyek széles skálán mozgó tüneteket produkálhatnak, amely több alrendszert vagy szervet is érinthet.

 

Tünetek

 

Bizonyos esetekben a hisztamin gazdag élelmiszerek fejfájást, bőrirritációt, hasmenést generálhatnak. Némely gyógyszerek illetve, egészségügyi állapotok ugyancsak érzékenyíthetik a fennálló hisztamin intoleranciát, illetve tüneteket. Sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre validált minősített teszt vagy diagnosztika, amellyel biztosan megállapítható az intolerancia. Az orvosok ilyen esetben vehetnek vért, ahol a DAO szintet vizsgálják a vérszérumban, hogy megfelelő mennyiségben áll-e rendelkezésre. Egy másik ilyen módszer lehet az allergia teszttel történő vizsgálat. Szakemberek az eliminációs diétát javasolják, mint „gyógyírt”.

Mielőtt öndiagnosztikába kezdenénk, beszéljünk mindenképpen az orvosunkkal vagy szakemberrel, aki biztosan megállapítja, hogy nem más betegség vagy allergia áll a fennálló tünetek mögött!

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

 

A hisztamin kapcsolatban áll az allergiás reakciókkal és tünetekkel. Sok közülük megegyezik a hisztamin intoleranciáéval.

 

Ilyen tünet, vagy reakció lehet például:

 

  • Fejfájás, migrén
  • orrdugulás
  • fáradtság
  • bőrkiütés
  • emésztési probléma
  • szokatlan menstruációs ciklus
  • hányinger, hányás

 

Súlyosabb esetekben akár:

 

  • Hasigörcs
  • végtagdagadás
  • magas vérnyomás
  • szabályozatlan szívverés
  • szorongás
  • szabályozatlan testhő
  • szédülés

 

Eliminációs diéta

 

Az eliminációs diéta lényege, hogy bizonyos élelmiszereket nem fogyasztunk legalább 4 hétig, majd szép lassan hozzuk vissza egyenként a mindennapi étkezési rutinunkba. Ezzel könnyebben megállapítható, hogy a hisztaminban gazdag ételek okozták-e a panaszokat vagy sem, így könnyebben felismerhető az intolerancia, mint probléma.

 

Milyen egészségügyi állapot következtében növekszik a hisztamin intolerancia rizikója?

 

Ilyen állapot lehet:

 

  • A gasztrointestinális rendellenesség vagy sérülések
  • chron betegség
  • GERD (reflux)
  • májbetegségek
  • krónikus vagy extrém stressz
  • sérülés vagy trauma
  • a bélben található mikrobiom kiegyensúlyozatlansága

 

Bizonyos gyógyszerek beavatkozhatnak az enzim bontás folyamataiba, ezáltal növekedhet a hisztamin szint a szervezetünkben. Ilyen gyógyszerek lehetnek:

 

  • A teofillin hatóanyag tartalommal bírók
  • szívgyógyszerek
  • antibiotikumok
  • antidepresszánsok
  • antipszichotikus gyógyszerek
  • diuretikus hatású gyógyszerek
  • izomlazítók
  • fájdalomcsillapítók (Aszpirin, Naproxen, Indomethacin, Diclofenac)
  • gasztrointestinális gyógyszerek
  • malária-, tuberculosis gyógyszerek
  • és az alkohol

 

Mi okoz magas hisztamin szintet?

 

Természetes közegben a test termel hisztamint, a lebontó enzimmel a diamin oxidázzal (DAO) egyetemben. DAO deficit esetén, nem vagyunk képesek lebontani a hisztamint, amely miatt így kialakulhat az intolerancia.

 

A DAO enzim szintet befolyásolhatja:

 

  • A különböző gyógyszerek, melyek megakadályozzál a funkció szerinti működésüket, vagy termelésüket
  • Gasztrointestinális rendellenességek, mint a béláteresztő szindróma, vagy az IBD
  • Hisztamin gazdag élelmiszerek, melyek a DAO enzim nem megfelelő működéséhez vezetnek
  • Olyan élelmiszerek, melyek blokkolják a DAO enzimeket, vagy triggerelik a hisztamin felszabadulást.

A baktérium túlszaporodás is egy gondforrás lehet a hisztamin intoleranciában. Elsősorban ez a nem megfelelően megemésztett ételnek köszönhető, ami hisztamin túltermeléshez vezet. A tartományában normális mennyiségű DAO enzim, így nem képes megbirkózni a megnövekedett hisztamin szinttel, ami végsősoron reakciót eredményez.

 

Kontrolláljuk a hisztamin bevitelünket diétával

Milyen élelmiszereket kerüljünk?

 

Egy egészséges, kiegyensúlyozott diéta szabályozott mennyiségben tartalmaz hisztamint, vagy azt tartalmazó élelmiszereket. Azonban vannak olyan ételek, melyek magas hisztamin tartalma tüneteket vagy reakciókat válthatnak ki, így azokat kerüljük.

 

Hisztaminban gazdag ételek (a teljesség igénye nélkül):

 

  • Alkohol és bármilyen erjesztett ital
  • erjesztett, fermentált ételek, mint a joghurt vagy a savanyúkáposzta
  • aszalt gyümölcsök
  • avokádó
  • padlizsán
  • spenót
  • előre gyártott vagy füstölt húsipari termékek
  • kagylók és rákfélék
  • érlelt sajtok

 

Két gazdag hisztaminforrás avokádó toast és fekete tea

Gazdag hisztaminforrás az avokádókrémes toast, és a DAO termelést gátló fekete tea

 

Továbbá vannak olyan élelmiszerek, melyek a hisztamin felszabadulást segítik a szervezetünkben, mint például a(z):

 

  • Alkohol
  • banán
  • paradicsom
  • gabonacsíra
  • bab
  • papaya
  • csokoládé
  • citrusfélék
  • dió és mogyorófélék (dió, kesudió, földimogyoró)
  • ételfestékek és egyéb adalékok

 

DAO termelést gátló élelmiszerek:

 

 

Mit fogyaszthatunk?

 

Hisztamin intolerancia esetén, bizonyos alacsony hisztamin tartalmú élelmiszerek bevonása az étrendünkbe redukálhatják a tüneteket. Olyan, hogy hisztaminmentes diéta nem létezik. Egy hisztamin eliminációs diétát megelőzően mindenképpen beszéljünk dietetikussal!

Alacsony hisztamin tartalmú élelmiszerek:
  • Friss húsok és frissen fogott halak
  • nem citrus gyümölcsök
  • tojás
  • gluténmentes gabona és alternatív gabonák (quinoa, rizs)
  • állatieredetű tejeket helyettesítő tejek (kókusz-, mandulatej)
  • friss zöldségek, a korábban felsoroltakon kívül persze (kerüljük a paradicsomot, avokádót, spenótot, padlizsánt)
  • növényi alapú zsiradékok, mint az olíva olaj

 

Összefoglaló

 

A hisztamin intolerancia kellemetlen tüneteket produkálhat, ami megnehezítheti a mindennapjainkat, de egy alacsony hisztamin tartalmú diéta segíthet a tünetek redukálásában. A hisztamin intolerancia kivizsgálását mindig szakemberrel végeztessük, hiszen a tünetek hasonlóak sok más allergiával, fertőzéssel vagy rendellenességgel. Az ön diagnosztika ártalmasabb lehet, ha valamilyen más lappangó allergiánk vagy betegségünk van, amiről ezidáig nem tudtunk!

 

Források:

 

 

Kapcsolódó tartalom:

Lássunk tisztán: A ketogén étrend