Az előző részben már beszéltünk arról, hogy mi is az a szénhidrát és hogyan is csoportosítjuk őket, a mai téma kérdése:
A szénhidrát ellenség vagy barát?
Az internet mai kusza világában számtalan téves vagy megtévesztő információval kell szembenéznünk a szénhidrátokkal kapcsolatban. A képlet egyszerűnek tűnik: a többlet szénhidrát-bevitel pozitív energiamérleget jelent, ezáltal súlygyarapodás áldozataivá válunk, a negatív energiamérleg pedig súlyvesztést eredményez. De vajon tényleg csak a szénhidrát tehet mindenről, egyedül okolható mindenért? Ez akkor már azt is jelenti, hogy nem egészséges?
A szénhidrát valójában
Három energiát adó, vagy más néven makro-tápanyagot ismerünk: a fehérjét, a zsírt, és a szénhidrátot. Mindhárom energiát biztosít a szervezet számára, ám különböző mennyiségben, 1 g szénhidrát 4,1 kcal-t, 1 g fehérje 5,4 kcal-t (amiből 4,1 kcal hasznosul ténylegesen), míg végül 1 g zsír 9,3 kcal energiát biztosít a szervezetnek. Bizonyos diéták utasításait követve nem fogyasztunk elegendő szénhidrátot, emiatt a másik nagy energiát adó csoportból kell fedeznie a napi szükséges energia mennyiséget, ami pedig a zsír. Mivel szegényebb a szénhidrátbevitel és magasabb a zsír, joggal várnánk a gyors súlyvesztést (abból a hipotézisből kiindulva, hogy a szénhidrát tehet mindenről), ami be is következik, azonban számos egészségügyi kockázattal is jár.
A szénhidrátmentes étkezés a só- és a vízháztartás felborulásához vezethet, ami fokozott vízvesztéssel jár, másodsorban nem a tartalékolt zsírokból szerez energiát a szervezet, hanem a szöveti fehérjéket bontja, ezáltal csökkentve az izomzatot, mint árulkodó jel, hogy nem megfelelő a tápanyagellátás. Ez idő alatt a vérzsír értékek az egekbe szöknek, nő a koleszterin, a triglicerid és az LDL szint, valamint a HDL szint csökken, ami szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezet. A gyakori hirtelen fogyás eredményeként örülünk, majd pedig rövid időn belül azon vesszük magunk észre, hogy még jobban elhíztunk, mint előtte, ez az úgy nevezett „jojó effektus”. Így a szénhidrát elhagyása, illetve csökkentett fogyasztás nem javasolt.
A rost dús táplálkozás segíthet megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Több tényező is közre játszik, például a rost dús élelmiszerek kevesebb zsiradékot tartalmaznak és csökkentik a koleszterin szintet. Emellett a szénhidrátok más élettani hatásokkal is bírnak. Az élelmi rostoknál az előző részben már beszéltünk az emészthetetlen rostok fermentációjáról, ami rövid szénláncú zsírokat eredményez, melyek a bélflórát táplálják és védik. A lassan felszívódó szénhidrátok emellett csökkentik a glikémiás indexet és pozitív hatással vannak a zsírok hasznosulására.
Mit tehetünk?
Életvitelt kell változtatni, ahol a mozgás is mindennapi szerepet kell, hogy kapjon. A fogyókúrázás nem arról kell, hogy szóljon, hogy önsanyargatunk, hanem arról, hogy igen is képesek vagyunk kompromisszumot kötni az egészségünk és a súlyvesztés érdekében, és itt kerül előtérbe az egészséges, változatos táplálkozás, a megfelelő mennyiségben bevitt tápanyagok és a mértékletesség szerepe, ahol ügyelünk a megfelelő szénhidrátbevitel mennyiségére és minőségére. A harmadik részben a szénhidrátok mennyiségét és minőségét vizsgáljuk majd.
Kapcsolódó tartalom:
Források:
- Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
- Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews.
- Astrup, A. (2006). Carbohydrates as macronutrients in relation to protein and fat for body weight control. International Journal of Obesity.
- Cummings, J. H., & Stephen, A. M. (2007). Carbohydrate terminology and classification. European Journal of Clinical Nutrition.
- Dietary Reference Values for nutrients Summary report. (2017). EFSA Supporting Publications. EFSA
- Elia, M., & Cummings, J. H. (2007). Physiological aspects of energy metabolism and gastrointestinal effects of carbohydrates. European Journal of Clinical Nutrition.
- Englyst, K. N., & Englyst, H. N. (2005). Carbohydrate bioavailability. British Journal of Nutrition.
- Kirk, T. R. (2000). Role of dietary carbohydrate and frequent eating in body-weight control. Proceedings of the Nutrition Society.
- Mudgil, D., & Barak, S. (2013). Composition, properties and health benefits of indigestible carbohydrate polymers as dietary fiber: A review. International Journal of Biological Macromolecules.
- Szűcs, Z. (2016). OKOSTÁNYÉR® – ÚJ TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁS A HAZAI FELNŐTT LAKOSSÁG SZÁMÁRA. Új Diéta.
- Vanderhoof, J. A. (1998). Immunonutrition: The role of carbohydrates. Nutrition, 14(7–8), 595–598.