Kóros terhességi hányás – hyperemesis gravidarum

A reggeli órákban jelentkező hányinger, hányás (vomitus matutinus) a terhesség gyanújelei közé tartozik. Ez egy élettani folyamat, így terápiát sem igényel. A várandósok közel 2/3-át érinti, de rendszerint a 20. hét környékére magától megszűnik ez a panasz. Bár sok kismama tapasztalja a reggeli rosszullétet, csak keveseket érint igazán súlyosan.

Amennyiben a hányás az étkezéseket követően is ismétlődik (emesis gravidarum), akkor javallot a diéta, a bő folyadékpótlás – hideg italok kortyonként, illetve az étkezés tekintetében a többszöri kis adagok fogyasztása.

A várandósok alig fél százalékánál alakul ki kóros terhességi hányás (hyperemesis gravidarum). Ez alatt tulajdonképpen az étkezésektől független gyakori vagy folyamatos extrém mértékű hányást értjük a terhesség alatt. Az esetek többségében ez a kórkép pszichoszomatikus eredetű. Előfordulása gyakoribb a leánymagzattal várandós kismamáknál.

Jellemzői

A hyperemesis gravidarum jellemző anyai tünetei közé soralható a jelentős testsúlycsökkenés, a kiszáradás, a gyengeség. A súlyos fokú hányás eredményezheti a test teljes víztartalmának megcsappanását és a vér iontartalmának zavarát. Részletekbe menvén ez azt jelenti, hogy a vér sav-bázis egyensúlya felborulhat, a testnedvekben lecsökken a sav mennyisége és a kémhatás a lúgos értékek felé tolódik. Normális esetben a vér pH 7,35-7,45 között mozog, hyperemesis esetében pedig 7,45 fölé emelkedik. További tünet, hogy a napi vizeletmennyiség 500 ml alatt van (oliguria). Illetve máj- és veseműködés zavara léphet fel, amik a labor eredményeken emelkedett bilirubin-, és vesefunkciós értékekben, továbbá kóros májenzimértékekben jelennek meg. Emellett a folyadék-, elektrolit-, és tápanyaghiány következtében kialakulhat hőemelkedés, láz, sárgaság, és kóma is.

A rendszeres kóros hányás veszélyt jelenthet az anya mellett a magzatra is. Ugyanis a rendszeres hányás okozta esetleges kiszáradás és tartós éhezés miatt a baba sem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz. Ezért a súlyos terhességi hányás kezelése mindenképpen orvosi feladat. A kismama feltétlenül kórházi ellátást igényel. A szülész-nőgyógyász vizsgálatok segítségével meg tudja állapítani, megfelelően fejlődik-e a magzat, és megvizsgálja, hogy mennyire súlyos a kórkép.

Kezelése

Kezelésében a pszichoterápián kívül a folyadék- és elektrolit háztartás rendezésének is fontos szerepe van. A kezelőorvos a kiszáradás megelőzésére infúziós folyadékpótlást javasol. A naponta kb. 3000 ml sókban, cukorban, vitaminokban és aminosavakban gazdag infúzió lefolyatása rendezheti a kismama állapotát már néhány nap alatt is. Kedvező hatású lehet a pyridoxin-B6-vitamin és speciális hányáscsillapító gyógyszerek alkalmazása.

A fent említett kezelési módszerekkel lehetünk úrrá a panaszokon, de mindig ki kell zárni a terhességtől független kórképeket is. Ilyen pl. a bélrendszeri (gyomor-bél hurut, epeúti betegség, máj-, hasnyálmirigy- vagy féregnyúlvány-gyulladás, fekélybetegségek) vagy idegrendszeri betegségek (migrén, agydaganat, egyensúlyérzékelési probléma), anyagcserezavar, magzati eltérések.

A kismama kórházi kezelésből való hazabocsátásának feltételei közé soroljuk a néhány napos panaszmentes állapot, a testsúlygyarapodás megindulását, a hányás nélküli szájon át történő táplálást, illetve a stabil magzati állapotot. Amint ezen feltételek teljesültek a várandós hazatérhet otthonába.

Források:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-clinical-findings-and-evaluation?search=morning%20sickness%20treatment&topicRef=6811&source=see_link
https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-treatment-and-outcome?search=morning%20sickness%20treatment&topicRef=6792&source=see_link