A hisztamin intolerancia és diétája
Mi az a hisztamin? A hisztamin egy kémiai eredetű összetevő. Az emberi szervezetben több funkciót is betölt, például az immunrendszerben, az emésztésben és az idegrendszerben. A testünk elegendő mennyiségben állítja elő a hisztamint a saját sejtjeinkből,...
MSG a kártékony ízfokozó?
Mi az az MSG? Tényleg fejfájást okoz? Használjuk a főzés során egyáltalán? Megannyi kérdés merül fel az MSG használatával kapcsolatban. Mi az az MSG? Az MSG (másik nevén monosodium glutamát) egy széleskörben ismert és alkalmazott ízfokozó (E621), mely az L-glutaminsav...
A tea jótékony hatásai
A tea, mint közkedvelt ital A népszerű ital a tea, mely a tea növény egész pontosan a Camellia sinensis leveleinek feldolgozásával készül, amely az első feljegyzések szerint az ősi Kínából eredeztethető. Szerencsére a világkereskedelemnek köszönhetően fogyasztása és...
Vitamin kisokos (2. rész)
Zsírban oldódó vitaminok A vitaminok és az ásványi anyagok esszenciálisa, vagyis az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Több száz és száz különböző folyamatban vesznek részt elősegítve a testünk és szervezetünk megfelelő működését. Akadnak köztük olyan...
Vitamin kisokos (1. rész)
Vízben oldódó vitaminok A vitaminok és az ásványi anyagok esszenciálisa, vagyis az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Több száz és száz különböző folyamatban vesznek részt elősegítve a testünk és szervezetünk megfelelő működését. Akadnak köztük olyan...
Válasszuk az egészséges zsiradékot!
Egészséges zsiradékok márpedig léteznek A közvélemény régebben károsnak titulálta a különböző zsiradékokat és azok fogyasztását, azonban már a tudománynak is a kutatásoknak köszönhetően, ez a nézőpont gyökeresen megváltozott és gyakorta olvashatunk a rendszeres...
Glutén tippek
Kerülendő glutén tartalmú élelmiszerek Teljesen elkerülni a glutént ember próbáló feladat, ez annak köszönhető, hogy a glutén rengeteg élelmiszerben, mint hozzávaló megtalálható. A glutén legfőbb forrásai közé az árpa, rozs, búza, tritikálé, maláta és a sörélesztő...
Melyik olaj a legalkalmasabb bő olajban történő sütésre?
Az olaj és a sütés vékony határa A bő zsírban történő sütés rengeteg ország konyhájának a sajátossága. Habár bizonyítottan nem a legegészségesebb ételkészítési mód, amelyen a rosszul megválasztott olaj, a nem megfelelő hőmérséklet sokat ronthat vagy javíthat. Ha túl...
Lássunk tisztán: Divatdiéták és veszélyeik
Az egészséges táplálkozás szemben a divatdiétákkal Az egészséges táplálkozás alapelve szerint, a megfelelő táplálkozás a szervezet számára minden szükséges tápanyagot megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz, figyelembe véve a változatosságot és a...
Lássunk tisztán: A ketogén étrend
Az utóbbi időben rendkívül népszerűvé vált a ketogén étrend a fogyókúrázók körében. Azonban rengeteg kérdés merül fel a diétát illetően. Biztonságos? Ajánlható bárkinek? A hirtelen kirobbanó népszerűség ellenére a ketogén diéta nem számít újdonságnak. A gyógyászatban...
Szénhidrátok: a lassú és gyors felszívódásúak
Mi is az a szénhidrát? Egy, a három energiát szolgáltató tápanyagaink közül. Az elsődleges energiaforrása a testünknek és szervezetünknek. A felhasználás során cukorrá, vagy más néven glükózzá alakítja a szervezetünk. Innen a véráramba kerül, és azon keresztül...
Tények az egészséges fogyókúráról
Mi is a korszerű fogyókúra? A korszerű fogyókúra lényegében egy életstílus, ami egy komplett életmódváltást előz meg, akik sikeresen és egészségesen szeretnének súlyt leadni. Nincsenek benne csodaszerek, nem lehet időszerűen mondjuk napokig, hetekig csinálni. Két...
Fagyasztás: hogy csináljuk biztonságosan?
A fagyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszer pazarlás mértékét, függetlenül attól, hogy maradékot vagy friss ételt szeretnénk lefagyasztani. Rengeteg kérdés felmerülhet a fagyasztással kapcsolatban, mit lehet lefagyasztani, meddig,...
Milyen az egészséges reggeli?
A reggelit tartjuk a legfontosabb étkezésnek, de miért? A munkába járás fontosnak bizonyul az életünkben, azonban a reggeli még ennél is fontosabb, amely kétségkívül a nap legfontosabb étkezése is. Milyen előnyei vannak a mindennapos reggelizésnek? A reggeli adja meg...
Várandósoknak 9+1 étkezési tipp
Mit érdemes tudni várandósság előtt? A terhesség tervezése előtt érdemes konzultálni dietetikussal, aki segít majd elérni az optimális testsúlyt, mire a leendő anyuka áldott állapotba kerül. A terhesség alatti súlygyarapodás elkerülhetetlen. Nem egyenletes ütemű,...
10+1 élelmiszer az egészséges bőrért
Bőrápolás Az emberek, különösképpen a nők manapság rengeteg pénzt költenek szépség és bőrápolásra. Hiszen az egészséges bőr nem csak szép, de a közérzetünk és a magabiztosságunk is növeli. A tudatos bőrápolást és annak rutinját nem egyszerű elsajátítani, ami rengeteg...
7+1 tipp, hogyan segítsük a szervezetünk a természetes tisztulásban?
A „méregtelenítés” vagy detoxikáció, nem azt jelenti, hogy egy szigorú diétához ragaszkodunk, inkább arra érdemes koncentrálni, hogyan tudjuk a testünkben lejátszódó természetes tisztító folyamatokat segíteni. Eme pár tipp követése, segítséget nyújthat a szervezetünk...
Lássunk tisztán: az édesítőszerek
Mire is használjuk az édesítőszereket? Az édesítőszereket az élelmiszerek édes íz profiljának a kialakítására vagy annak fokozására használják, kiváltva a természetes édesítési lehetőségeket, mint például a cukorral és mézzel történő édesítést. Két csoportot...
Mit együnk/kerüljünk másnaposság esetén
A másnaposságot azt hiszem, nem kell senkinek sem bemutatni, aki valaha bulizott már alkohollal karöltve. Szórakoztató hajnalba vagy reggelbe nyúló bulikon részt venni a barátainkkal, de általában ennek megvan a maga böjtje másnap, még pedig a másnaposság formájában....
A Parkinson kór és a táplálkozás kapcsolata
Mi az a Parkinson kór? Egy progresszív lefolyású, degeneratív központi idegrendszeri betegség, melynek során az agy specifikus területén, a substantia nigrában a dopamint termelő sejtjeiben fokozott sejtpusztulás alakul ki. Ennek következtében dopaminhiány keletkezik....
Fehérjék és amit érdemes tudni róluk (2. rész)
Fehérje és a minőség Pontosan mit is értünk jó minőség alatt? A fehérjék biológiai értékét az aminosav tartalmuk és az emészthetőségük határozza meg. Az emészthetőség függ a fehérjeforrástól, és az elfogyasztott egyéb ételektől. Az állati fehérjék emészthetősége...
Fehérjék és amit érdemes tudni róluk (1. rész)
Az energiát adó tápanyagok harmadik szereplőjéhez, a fehérjéhez érkeztünk. A szénhidrát és a zsír mellett ez a tápanyag is szolgáltat a szervezet számára energiát. A szervezetünk fehérjéinek és nitrogén alapú alkotórészeinek felépítéséhez szükséges aminosavakat, a...
Sclerosis multiplex és a táplálkozás kapcsolata
Mi az a sclerosis multiplex? A sclerosis multiplex (SM) lényegében egy degeneratív központi idegrendszeri elváltozás. Ez magába foglal egy olyan immun mediált folyamatot, amire a test immunrendszere egy abnormális válasszal reagál, közvetlenül a központi...
Az epilepszia és a táplálkozás kapcsolata
Mi is az az epilepszia? Az epilepszia egy gyakori és komoly idegrendszeri kórállapot, amely az agyat és a központi idegrendszert érinti. A rohamok mindig az agyból indulnak ki, melynek különböző okai lehetnek, kezdve a genetikától, az agysejtek ingerlékenységének...
Intermittent fasting diéta, avagy az irányított böjtölés
Az intermittent fasting a csoda diéta és a tudomány oldala Ha a keresőnkbe beírjuk, hogy intermittent fasting diéta, több száz találatot jegyzünk. Különböző weboldalak elég nagy felhajtást csapnak a diéta körül, hiszen garantált fogyást ígér és szélsőségesebb...
Vitamin és ásványi anyag hiány, hogyan üzen a testünk?
Vitamin és ásványi anyag hiány Ismerősen csenghet a fülünkben a tápanyaghiány, ami azonnal összekapcsolja a gondolatainkat a szegény vagy fejlődő afrikai és ázsiai országokkal. Pedig nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarországon is felléphetnek az étrendből és...
Kerüljük el a divatdiétákat
A jelenlegi társadalmi berendezkedés következménye, hogy világszerte egyre több a túlsúlyos, és az elhízott ember. Elsősorban a felgyorsult életmódnak, az ülőmunkának, az urbanizációnak, a feldolgozott, előrecsomagolt, energia dús élelmiszereknek, a gyorséttermeknek...
Az igazság a tisztítókúrákról
Mostanság nagy felhajtás övezi a „méregtelenítő” diétákat és a tisztítókúrákat. Gyakorta félreérthető maga a fogalom, hogy méregtelenítés, hiszen a szerveink folyamatosan tisztítják a szervezetünk, gondoljunk csak a májra, a vesére, a tüdőre vagy a vastagbelünkre....
Milyen néven találkozhatunk a cukorral az élelmiszer címkéken?
A szemünk előtt rejtőzve… A cukrok alapvetően kétféleképpen fordulhatnak elő az élelmiszerekben, természetes és hozzáadott formában. A természetes cukrok az élelmiszerben természetes módon megtalálhatóak, melyeknek fogyasztása biztonságos és nem is feltétlen kell...
Ételallergia, cöliákia, gluténérzékenység mi a különbség?
Zavaró lehet, mikor valaki arra hivatkozik, hogy ő kerüli a glutént, nem ehet sült krumplit, ami előtt korábban valamilyen bundázott hús sült az olajban, de aztán még is beleharap a kenyér pudingba. Az elnevezések pedig tovább tetézik az összezavarodottságot,...
Megfelelő étkezéssel a pattanások ellen
Pattanás a kezelhető probléma, mégis hogyan? Az egyik legelterjedtebb bőrprobléma a pattanás, vagy másik nevén akné, amely a pubertás ideje alatt jelentkezik először. Különösen relevánsnak minősül a 12-24 éves korosztály körében, így a bőrápolás koránt sem...
Mindent a funkcionális élelmiszerekről
A funkcionális élelmiszerek a mindennapokban A médiában és a magazinok különböző cikkeiben gyakorta találkozhatunk a funkcionális élelmiszer kifejezéssel, amely lényegében bármit hivatott ígérni a csökkent koleszterinszinttől kezdve, keresztül az egészségmegőrzésen...
Apró magvas gyümölcsök, tényleg szuperélelmiszerek?
Mi is az a szuperélelmiszer? Noha gyakran találkozhatunk a szuperélelmiszer kifejezéssel, ami az egészséget hirdeti, azonban csalóka a kijelentés. Nincs olyan élelmiszer, ami betegséget gyógyít vagy egészségessé tesz (legalább is közvetlen módon semmiképp). Ezen...
Diétával és életmóddal a magas vérnyomás ellen
Mi számít magas vérnyomásnak? A magas vérnyomás egy olyan állapot ahol a vért szállító erek folyamatosan, a kelleténél magasabb nyomásnak vannak kitéve. A szállított vér a szívből a test különböző pontjaiba áramlik. Minden egyes szívütéssel vér pumpálódik az erekbe. A...
Étkezés kisgyermekkorban, avagy mit egyen a gyermek 1-3 éves korig?
Egytől három éves korig a gyermekek hatalmas fejlődésen mennek keresztül minden szempontból. Rengeteget fejlődik a mozgáskoordináció. Az imbolygó, bizonytalan lépésekből bátor futás lesz. A baba kommunikációja mérfőldkőhöz ér, amikor felismerhetővé válnak a szavai,...
Hozzátáplálás, avagy mit egyen a gyermek 7-12 hónapos korig (2. rész)
A cikkünk első részében definiáltuk a hozzátáplálás fogalmát, elárultuk, hogy mikor érdemes elkezdeni, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra, és beszéltünk arról is, hogyan kezdjünk bele az etetés azon szakaszába, amikor a gyermek...
Tippek a költségbarát és egészséges bevásárláshoz (3. rész)
Az első és a második részben ugyan esett szó már tippekről, azonban a korona vírusos állapotokra való tekintettel az egészséges bevásárlás költségesebb lehet, mint valaha. A növekvő árak, a kijárási korlátozás és a csökkenő büdzsé eredményeképp, nehezebbnek bizonyul a...
Hozzátáplálás, avagy mit egyen a gyermek 4-7 hónapos korig (1. rész)
Korábbi cikkekben már kifejtettük az anyatejes- és tápszeres táplálás legfontosabb tudnivalóit, most jöjjön hát ezek kiegészítése, a hozzátáplálás. Mit is jelent a hozzátáplálás kifejezés? A hozzátáplálás azt a folyamatot jelenti, amikor a gyermek tejalapú táplálását...
Költséghatékony bevásárlás a családnak (2. rész)
Az előző részhez hasonlóan ismét a költségbarát (nagy)bevásárlásról lesz szó. A családnak történő bevásárlás ijesztő és nagy feladatnak bizonyulhat, ahogy próbálunk válogatni az élelmiszerek sokaságából és különböző változataiból, mialatt a rászánt büdzsé keretein...
Hogyan vásároljunk egészségesen, alacsony költségen (1. rész)
Az egészséges étkezés drága... gyakran hallani Egy kis odafigyeléssel és előrelátó tervezéssel, bevásárlással rengeteg egészséges élelmiszer kerülhet az asztalra, mialatt megkíméljük a pénztárcánk a súlyos és felesleges kiadásoktól. Tervezzünk A kulcs a...
Hogyan ügyeljünk a súlyunkra a szoptatás ideje alatt
A szoptatás és az energiabevitel kapcsolata A szoptatás megköveteli a tápanyag dúsabb táplálkozást, akárcsak a terhesség utáni időszak. Összehasonlítva a szoptató nőket a nem szoptatókkal, akár 400-500 kalóriával több energia bevitelre is szükségük lehet, hogy...
Immunerősítés az influenzaszezon alatt
A megfelelő tápanyag bevitel létfontosságú az erős immunrendszer fenntartásához, amely ezáltal könnyebben birkózik meg a különböző fertőző betegségekkel. Különösen ezekben az időkben, mikor tombol a COVID-19 (koronavírus) járvány. Nincs étel vagy étrend kiegészítő,...
Egészséges a kókuszolaj vagy sem?
Kókuszolaj, avagy Superman is kókuszolajjal süt? Az elmúlt években a kókuszolaj roppant nagy népszerűségre tett szert, gyakran emlegették szuper élelmiszerként, rengetegen szajkózták áldásos hatását, később azonban előkerültek olyan teóriák és felvetések, amely...
Barna arany: a kávé
Nincs is jobb érzés, mikor reggel felkelés után megérezzük a friss kávé illatát. Gyakran jut eszünkbe a kávé hallatán a koffein és hogy energiát szolgáltat számunkra, az állítás igaz, azonban nem feltétlenül csak arra hivatott, hogy átvészeljük a reggeleket. De...
Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?
A korszerű fogyókúrának vannak alapelvei, amihez hozzátartozik az egészségtudatosságra való nevelés, törekvés. A korszerű fogyókúrákat általában hosszútávra tervezik meg a szakemberek, minimálisra csökkentve az egészségügyi kockázatot. Ez havonta maximum két kilogramm...
10+1 tipp hogyan enyhítsük a refluxot
Mi is az a reflux? A reflux vagy hivatalos nevén GERD (Gastro-Esophagealis Reflux Disease) egy olyan betegség vagy kór ahol a tápcsatorna felsőrészében összetett motilitási zavar játszik központi szerepet. Ebből következően a refluxátum a nyelőcsőbe, szájba és a...
Prebiotikum és probiotikum, mi a különbség?
Gyakran találkozhatunk ezzel a két fogalommal, hogy prebiotikum és probiotikum reklámokban, plakátokon és különböző termékeken, nevük ugyan hasonló azonban teljesen mást testesítenek meg. Prebiotikumok Lényegében ez egy élelmiszer összetevő, egy olyan fajta élelmi...
4 tipp a súlygyarapodás mentes ünnepekhez
Különösen figyeljünk az ünnepek alatt Általánosságban elmondható, hogy az ünnepek alatt a legtöbb ember átlagosan 0,5-1 kilót is magára szedhet. Ez nem hangzik annyira borzasztóan, de az évek alatt ez könnyedén felhalmozódik. Szerencsére vannak lehetőségek arra, hogy...
Hogyan legyen egészségesebb az ünnepi tányér?
Az ünnepek közeledtével a családi, baráti összejövetelek száma megnő és ezeket a rendezvényeket általában nagy mennyiségű ízletes ételek gazdagítják. Amennyiben hasonlót tervez az ünnepi időszakban, akkor ez a néhány tipp segíthet, hogy felfrissítse,...
Mik azok a fitonutriensek? (2. rész)
Fitonutriensek, a folytatás Az előző részben azt taglaltuk milyen élettani szerepet is töltenek be a fitonutriensek a szervezetünkben, a táplálkozásunkban, a mindennapjainkban. Az ott megkezdett listát folytatva, a következő nagy csoport a Terpének nevet viseli. A...
8 tipp az allergénmentes ünnepekhez
A téli ünnepek sok vidámságot és bőséges ünnepi étkezést hoznak magukkal. A legtöbb tradicionális ételben megtalálhatók a különböző allergének, de egy kis tervezés és előkészület segíthet, hogy biztonságosan és allergénmentesen elkészítsük az ünnepi menüt, függetlenül...
Mik azok a fitonutriensek, előtérben a polifenolok (1. rész)
Mik azok a fitonutriensek? A fitonutriensek, vagy más néven fitokemikáliák olyan természetes vegyületek, melyek a növényi eredetű táplálékainkban bukkannak fel. A növények épségéért és egészségéért felelnek (védik őket a túlzott napfénytől és a bogaraktól),...
Mit tegyünk a mikuláscsomagba?
Ahogy haladunk az őszből a tél felé, úgy közeledik felénk az első téli ünnep, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt ajándékot kapnak mikuláscsomag formájában. Na de mi is kerüljön abba a csomagba, hogy az egészséges táplálkozás keretein belül mozoghassunk? A boltok...
Az antioxidánsok erdejében
Mi is az az antioxidáns? Olyan vegyületek, anyagok, melyek segítenek lelassítani, ill. meggátolni a sejtjeinkben a szabadgyök képződést. Gyakran nevezik őket „szabadgyök tisztogatóknak”. A szabadgyök és az oxidatív stressz Ahhoz hogy megértsük miért is...
Sózzunk, vagy ne sózzunk?
A köztudatban egyre jobban terjed az az információ hogy a só és az étel sózás rossz. Valóban így lenne? A só, mint fizetőeszköz A só vagy kémiai nevén nátrium-klorid, az egyetlen olyan fűszerünk, amely ásványi eredetű anyag. Kristályos szerkezetű és vízben rendkívül...
Makroelemek (3. rész) – Foszfor, magnézium
Foszfor A foszfor a vérben többnyire szervetlen formában, a lágyrészekben és az extracelluláris folyadékban szerves formában fordul elő. A szervezetünkben található foszfor 85%-a a csontokban és a fogakban található meg. Fő forrásai a tej és tejtermékek, húsok, halak,...
Burgonya, burgonya minden napra egy csoda!
Története A burgonya vagy latin nevén Solanum tuberosum, a köznyelvben krumpliként, kolompérként, krompéként vagy pityókaként ismert. A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Peru és Chile...
Makroelemek (2. rész) – Kálium, kalcium
Kálium A kálium az alkáli fémek közé tartozik és kb. 110-150g van jelen szervezetünkben. Fő forrásai a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák, tej és tejtermékek, illetve a kávé. Az élelmiszerrel bevitt kálium 90%-a szívódik fel a szervezetünkben. Biokémiai...
Fürtös finomság: a szőlő
A szőlőnek mint gyümölcsnek és növénynek fajtától függően vannak közös jellemzőik, ezek közé tartozik a fás szár, és a fürtös termés. Rengeteg színben és formában képesek pompázni, jellemző a fekete, a zöld, a kék, a lila, a piros, a rózsaszín és a fehér szín....
Makroelemek (1. rész) – Nátrium, klorid
Nátrium, klorid, kálium, magnézium, ásványi anyagok vagy makroelemek, gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, de nem biztos, hogy mindenki tudja jelentését, jelentőségét. A makroelemek az ásványi anyagok közé tartoznak és nagyon kis mennyiségben vannak jelen...